Home Thema's 3. Digitaal lesgeven Microsoft Teams: dit zijn de nieuwe functionaliteiten voor educatie
3. Digitaal lesgeven

Microsoft Teams: dit zijn de nieuwe functionaliteiten voor educatie

Microsoft Teams Educatie
Blog

Op wat voor manier je als docent momenteel ook lesgeeft – vanuit huis, in de klas, of hybride –, één ding is zeker: de volgende nieuwe functionaliteiten van Microsoft Teams voor Educatie zullen het lesgeven makkelijker, prettiger en veiliger maken. Het gaat om de volgende functionaliteiten die onlangs zijn uitgerold, of binnenkort beschikbaar zullen zijn:

  1. Klasparticipatie aanmoedigen tijdens synchroon leren
  2. Betere vergaderfuncties om de veiligheid van studenten te waarborgen
  3. Creëer betere grote meetings en webinars
  4. Samenwerken met andere scholen
  5. Meer mogelijkheden met ‘opdrachten’ in Microsoft Teams
1. Klasparticipatie aanmoedigen tijdens synchroon leren

Dynamische weergave
Dynamische weergave rangschikt zowel de inhoud als de deelnemers tijdens een meeting op slimme wijze, waarbij de belangrijke dingen allemaal op hetzelfde scherm worden weergegeven. Daarnaast is ook de chat zichtbaar in het scherm. Hierdoor krijgen studenten die een voorkeur geven aan het stellen van vragen via de chat (in plaats van te spreken) ook meer zichtbaarheid. Ook is deze functie nuttig voor mensen met gehoorproblemen. Zij kunnen de dynamische weergave gebruiken om hun gebarentolk naast de gedeelde inhoud weer te geven.

Ook handig: wanneer je je meetingscherm groter of kleiner wilt maken, wordt de galerij met deelnemers automatisch aangepast.

Presentatiemodus (binnenkort beschikbaar)
De presentatiemodus geeft docenten de optie om zelf te kiezen hoe video en content tijdens de les wordt weergegeven. Dit kan op drie manieren:

  • In de Standout mode toon je je videofeed aan deelnemers op de voorgrond van de gedeelde inhoud.
  • Bij Reporter is de content als het ware boven je schouder te zien.
  • Bij Side-by-side is de video naast de content te zien. Hierdoor ervaar je een natuurlijkere klas-ervaring, waarbij de studenten zowel de docent als de inhoud van de les tegelijkertijd kunnen zien.

PowerPoint Live in Teams
Met Powerpoint Live in Teams heb je straks nog meer mogelijkheden om de lesstof op interactieve manier te presenteren. Content, notities, slides én de participerende studenten zijn allemaal in één scherm te zien. Hierdoor blijf je makkelijker in contact met je studenten tijdens het lesgeven en presenteren. Hoewel leerlingen uw aantekeningen of aankomende dia’s niet kunnen zien, kunnen ze hun les-ervaring wel personaliseren door in hun eigen tempo door de inhoud te navigeren of door de schermlezer te gebruiken om toegang te krijgen tot de inhoud op basis van hun leerbehoeften.

View Switcher
Met de nieuwe View Switcher links bovenin het menu van je Teams meeting kun je aanpassen hoe je de content ziet. Wanneer je bijvoorbeeld graag ziet dat je studenten met elkaar in gesprek gaan kies je voor de Together Mode. Wanneer je je wil concentreren op de inhoud van je presentatie kies je voor Focus, waarbij alle video feeds (van de leerlingen) verdwijnen en alleen de gedeelde inhoud zichtbaar is. Bij Gallery at top verschuiven alle video feeds naar de bovenkant van je meetingscherm, zodat je op een natuurlijkere manier oogcontact maakt met je studenten. Met de Full screen modus verdwijnen andere afleidingen op je desktop uit beeld.

Live reacties
Studenten kunnen in deze functie nu ook reageren met bewegende emoji’s. Zelfs in een meeting zonder videobellen kan er interactief gecommuniceerd worden. Overigens hebben docenten wel de optie om deze live reacties uit te schakelen.

Aanwezigheidsrapporten downloaden na de les
Docenten krijgen binnenkort ook de optie om aanwezigheidsrapporten te downloaden nadat de les voorbij is. Alleen de organisator van de meeting heeft toegang tot het aanwezigheidsrapport, waarin je onder andere de deelname- en vertrektijd ziet van de studenten.

Deze functie staat overigens niet standaard ingeschakeld, maar moet worden ingeschakeld door IT-beheerders. Hoe je dit instelt lees je hier.

2. Betere vergaderfuncties om de veiligheid van studenten te waarborgen

‘Alleen op uitnodiging’-meeting
In deze nieuwe lobby-instelling kunnen deelnemers die expliciet zijn uitgenodigd voor de betreffende vergadering rechtstreeks deelnemen. Alle deelnemers die niet uitgenodigd zijn moeten in de lobby wachten tot ze toegelaten worden. Hierdoor hoeft de docent minder tijd te besteden aan het controleren van de lobby en zullen er alleen studenten die in de digitale klas thuishoren aanwezig zijn.

Schakel leerlingvideo’s uit tijdens de les (binnenkort beschikbaar)
Met de functie ‘video uitschakelen’ kun je als docent een individuele video of de video’s van alle aanwezigen uitschakelen. Op die manier voorkom je als docent ongewenste lesstoringen.

Instellingen voor moderatie van chatgesprekken
In deze functie kan de docent of organisator kiezen uit drie chatinstellingen om een veilige en inclusieve klassenmeeting te organiseren. Zo kunnen chats volledig uitgeschakeld, volledig ingeschakeld of “alleen tijdens de meeting” ingeschakeld worden. De laatste instelling houdt in dat studenten alleen tijdens de meeting berichten kunnen sturen, maar dat de docent dit altijd kan doen.

3. Creëer betere grote meetings en webinars (voor Microsoft Education A3 en A5) 

Deelnemersregistratie en e-mailbevestigingen (binnenkort beschikbaar)
Wil je gemakkelijk webinars organiseren binnen school of met ouders? Binnenkort kunnen organisatoren een aangepaste bezoekersregistratiepagina toevoegen aan een vergadering, om de aanwezigheid voor en na een meeting te beheren. Na registratie ontvangen aanwezigen automatisch een e-mailbevestiging met een agenda-uitnodiging.

Interactieve vergaderingen en webinars voor 1000 personen met controle door moderatie
Vanaf deze maand ondersteunt Microsoft Teams interactieve vergaderingen en webinars voor maximaal 1000 deelnemers. Hierbij zitten uitgebreide presentatie-opties, live reacties en beheeropties om chat, audio en video uit te schakelen voor de deelnemers van het evenement.

Uitzendingen voor 20.000 personen (alleen meekijken)
Wanneer de deelname aan je webinars uitgroeit tot meer dan 1000 deelnemers, zal Teams naadloos geschaald worden naar een maximum van 10.000 personen. Om onbedoelde presentatieonderbrekingen te voorkomen zit hier hostmoderatiecontrole bij, waardoor de audio en video van deelnemers automatisch uitgeschakeld wordt. Daarnaast zal tegen het eind van dit jaar zelfs een maximum van 20.000 personen mogelijk zijn.

Deelnemersrapportage
Ook na een grootschalige webinar kun je een deelnemersrapportage inzien én exporteren, om zo je eigen aangepaste rapport samen te stellen. Deze functie is al beschikbaar, maar zal de komende maanden nog verbeterd en gedetailleerder worden.

4. Samenwerken met andere scholen

Microsoft Teams Connect
Microsoft Teams Connect zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om samen te werken met mensen van andere scholen of instituten. Je kunt hiermee gemakkelijk kanalen delen met elke gebruiker of groep met een Azure Active Directory-identiteit. Hierbij kun je dezelfde digitale omgeving met alle uitgebreide samenwerkingsmogelijkheden van Teams gebruiken: chat, vergader, samenwerken aan apps, delen, en co-auteur documenten in realtime.

Beheerders hebben daarbij toegang tot gedetailleerde besturingselementen, waardoor hun organisatie de controle behoudt over hoe externe gebruikers toegang krijgen tot gegevens en informatie.

5. Meer mogelijkheden met ‘Opdrachten’ in Microsoft Teams

Link preview in Opdrachten
Wanneer een docent nu een link toevoegt als bron, krijgen leerlingen een miniatuurvoorbeeld te zien voordat ze naar de site of bron klikken. Deze snelle preview helpt de student om snel inzicht te krijgen in de bron.

Ondersteuning voor grote bestandsgroottes bij het indienen van opdrachten
Het bestandsgroottelimiet is verhoogd van 50 MB naar 500 MB. Hierdoor is het voor leerlingen makkelijker geworden om een groter bestand in te leveren voor hun opdracht.

Ben je het overzicht kwijt, of heb je vragen over bepaalde functies? Alle tips en functionaliteiten over Teams vind je hier op één plek.

Tekst door Marjolein Sintenie

Delen:
Trending topics
Aanpassen aan het nieuwe onderwijslandschap: hoe doe je dat?
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl