Home Thema's Digitaal lesgeven Online op praktijkschool in achterstandswijk: kan dat wel?
Digitaal lesgeven

Online op praktijkschool in achterstandswijk: kan dat wel?

praktijkschool
Praktijkcase

Tijdens de eerste lockdown dit voorjaar moesten scholen noodgedwongen overschakelen op online lesgeven. Voor de praktijkschool De Einder in de Haagse achterstandswijk Transvaal, met 250 moeilijk lerende kinderen, was dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want praktijkvakken kunnen niet online. Bovendien hebben lang niet alle leerlingen thuis WiFi of een computer. En als ze die wel hebben, hebben ze vaak amper een rustige plek in huis om lessen te volgen of om te studeren. Over deze uitdagingen en hoe docenten proberen het veilig voor zichzelf en leefbaar voor de kinderen te houden maakte Zembla, het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA, de documentaire ‘School in crisistijd’.

Aan het woord komen onder meer Ron Duchatteau, directeur van praktijkschool De Einder, verschillende docenten, de teamleiders onderbouw en bovenbouw en verschillende leerlingen. De documentaire begint op 2 september wanneer De Einder na de zomervakantie weer opengaat en wanneer meteen duidelijk de corona-spelregels worden uitgelegd. Vervolgens wordt een beeld geschetst van de omstandigheden waarin veel kinderen thuis moeten studeren: meerdere gezinnen in krappe verloederde woningen.

Teamleider onderbouw Jorg Kruit vertelt dat de school de leerlingen liever niet drie maanden thuis had gehouden. “Onze school is voor veel leerlingen namelijk een veilig baken.” Om toch te weten hoe het met de leerlingen ging, hadden de docenten tijdens de eerste lockdown vrijwel dagelijks contact met de leerlingen. Daarbij merkten ze dat leerlingen vaak letterlijk amper thuis de ruimte hadden om online te gaan. Sommige leerlingen weken daarom met hun computer uit naar de badkamer. Maar ook voor de docenten was online lesgeven lastig. Een docente vertelt dat ze online lesgeven verschrikkelijk vond en eigenlijk niet te doen.

‘School in crisistijd’ werd op 5 november uitgezonden en kun je hieronder terugkijken.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Verras de student met een persoonlijke leerroute