Home Thema's Digitaal lesgeven Studenten massaal eenzaam en ontevreden door online onderwijs
Digitaal lesgeven

Studenten massaal eenzaam en ontevreden door online onderwijs

studenten ontevreden
Nieuws

Online onderwijs zorgt voor een opeenstapeling van sociaal isolement, concentratie- en motivatieproblemen. Naarmate studenten meer online onderwijs hebben, worden deze problemen sterker. Dat blijkt uit eenonderzoek van ResearchNed in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), waaraan 11.500 studenten meededen.

Het is voor het eerst dat er een landelijk grootschalig onderzoek is gedaan naar de ervaringen met online onderwijs en de relatie tussen deze vorm van onderwijs en het welzijn van studenten. Vertaald naar de studentenpopulatie is de conclusie dat ruim 100.000 studenten veel problemen ervaren, waarvan 35.000 zeer ernstig op alle terreinen.

Sinds het begin van de coronacrisis vindt het overgrote deel van het onderwijs noodgedwongen online plaats, een flinke omschakeling voor zowel studenten als docenten. Een op de drie WO–studenten en 17% van de HBO–studenten heeft zelfs helemaal geen fysiek onderwijs meer. Alles overziend, is 32 procent van de studenten (zeer) ontevreden over het online onderwijs, maar er is ook waardering voor de manier waarop het digitale onderwijs is ingericht.

Het grootste struikelblok voor studenten is de sociale interactie met medestudenten: iets meer dan de helft van de HBO-studenten en bijna driekwart van de WO-studenten beoordeelt deze interactie als slecht. Volgens het ISO zit dan ook de grootste zorg in de combinatie van veel of volledig online onderwijs en de slechte interactie met medestudenten tijdens dit onderwijs. De studentenorganisatie ziet hier dan ook ruimte voor verbetering van de huidige situatie.

De studenten zijn niet over alle aspecten van het online onderwijs ontevreden, vooraf opgenomen video’s of kennisclips moeten volgens meer dan de helft van de ondervraagde studenten behouden blijven na deze pandemie.

ISO-voorzitter Dahran Çoban is duidelijk over de uitkomsten: “Het is glashelder. Veel studenten ervaren grote problemen en psychische klachten door het online onderwijs. Dat moet een grote zorg zijn voor onze samenleving, want achter deze schokkende cijfers zitten echte mensen.” 

Lees hier het onderzoek. Lees hier het persbericht van het Interstedelijk Studenten Overleg naar aanleiding van het onderzoek.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Leven lang ontwikkelen via het mbo kan een stuk eenvoudiger