Home Thema's Digitaal lesgeven PowerPoint-tips voor een duidelijke presentatie
Digitaal lesgeven

PowerPoint-tips voor een duidelijke presentatie

Stappenplan naar verduurzaming
How to

Een heldere PowerPoint-presentatie is binnen het huidige afstandsonderwijs belangrijker dan ooit. Je moet waken voor drukke slides, grote hoeveelheden informatie en storende effecten of animaties. Met deze tips voorkom jij deze veelvoorkomende valkuilen en zet je een duidelijke presentatie in elkaar, die ondersteunend en niet storend werkt.

1. Voice-over in presentatie

Om jouw PowerPoint begrijpelijk te maken voor de leerlingen thuis, kun je de slides toelichten in een voice-over. Als je lesgeeft via bijvoorbeeld Teams kun je live je scherm delen en uitleg geven bij de slides. Maar het is ook mogelijk deze uitleg al in de presentatie te integreren. Door via het tabblad ‘Invoegen’ op ‘Media’ en vervolgens op ‘Audio’ te klikken. Je hebt dan de mogelijkheid om een geluidsbestand toe te voegen of om direct zelf audio op te nemen. Bij beide opties verschijnt er uiteindelijk een audio-pictogram in de slide, waar leerlingen op kunnen klikken. Deze optie stelt leerlingen in staat om de presentatie altijd mét de uitleg terug te kijken.

2. Tekst puntsgewijs laten verschijnen

Een veelvoorkomende valkuil bij PowerPoint-presentaties is dat de maker te veel informatie op de slides wil zetten. Het resultaat zijn drukke, onoverzichtelijke slides die de uitleg niet ten goede komen. Het is dus belangrijk om je informatie puntsgewijs weer te geven. Het kan daarbij handig zijn om de punten ook in die volgorde te laten verschijnen. Selecteer daarvoor de tekst die je wilt animeren, klik op het tabblad ‘Animaties’ en voeg een effect toe. Vervolgens kun je via de optie ‘Deelvenster Animatie’ bepalen of de tekst verschijnt als je erop klikt of dat dit automatisch gebeurt. Op deze website worden deze mogelijkheden stap-voor-stap uitgelegd. Vervolgens kun je in een voice-over elk punt nader toelichten.

3. Screenshots

Niets is zo vervelend als je presentatie, waar dertig leerlingen naar kijken, niet verloopt zoals je voor ogen had. Om het risico op technische mankementen te verkleinen, kun je het beste screenshots in je presentatie opnemen in plaats van externe links of video’s. Wil je bijvoorbeeld vanuit je presentatie een website laten zien? Via het tabblad ‘Invoegen’ en vervolgens ‘Schermopname’ kun je een afbeelding van de website vanaf jouw computer selecteren en die toevoegen aan de slide. Je kunt ook de link naar de website in je presentatie zetten, maar zorg dan dat je de website al open hebt staan, zodat je deze tijdens je uitleg kunt laten zien. Hetzelfde geldt voor een video: plaats liever een screenshot dan een link van de video in je presentatie en zorg dat je de video al open hebt staan in je webbrowser.

Om het risico op technische mankementen te verkleinen, kun je het beste screenshots in je presentatie opnemen in plaats van externe links of video’s

4. Lightbox maken

Een lightbox is dé manier om een afbeelding uit te lichten en verder toe te lichten zonder dat de slide druk en onoverzichtelijk wordt. Een lightbox is als het ware een pop-up waarin je de afbeelding waarover je wilt praten, kunt uitlichten. Het is een handige manier om de aandacht van leerlingen vast te houden en te zorgen dat zij zich op het juiste element in je presentatie richten op het juiste moment. Hoe je precies zo’n lightbox kunt maken? Deze video geeft een duidelijke uitleg.

5. Presentatie beveiligen

Je wilt uiteraard je PowerPoint-presentatie met leerlingen kunnen delen, zodat zij er later op hun gemak nog eens naar kunnen kijken. Maar je wilt hen niet altijd de mogelijkheid geven ook de inhoud van de presentatie te veranderen. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken. Als je presentatie geen animaties bevat, kun je dit het makkelijkst doen door de PowerPoint op te slaan als afbeelding of als PDF. Selecteer in dit geval bij ‘Opslaan als’ respectievelijk de optie ‘PowerPoint-afbeeldingspresentatie (*.pptx)’ of ‘PDF’.  

Als je niet wilt dat de animaties of effecten in je presentatie verloren gaan, heb je twee andere opties. Je kunt de presentatie dan opslaan als video door bij ‘Opslaan als’ de optie ‘Windows-mediavideo’ aan te vinken. De laatste optie is om de presentatie met een wachtwoord te beveiligen. Iedereen kan het bestand dan bekijken, maar iemand kan het alleen bewerken na het invoeren van het juiste wachtwoord. Dit doe je door bij ‘Opslaan als’ naast de knop ‘Opslaan’ op de knop ‘Extra’ te klikken. Als je hier de mogelijkheid ‘Algemene opties’ selecteert, kun je een wachtwoord instellen. Zoals op de afbeelding hieronder.

6. Houd het simpel

Het is erg verleidelijk om een presentatie te maken met bewegende beelden, overgangseffecten, animaties en geluiden. Maar zeker in het onderwijs geldt: less is more. Bepaalde effecten kun je inzetten om de aandacht van de leerlingen op de juiste punten te richten, zoals het geval is bij de lightbox-methode. Maar voeg vooral niet te veel effecten toe: dit kan namelijk afleiden en het tegengestelde resultaat opleveren. Voeg dus alleen iets toe aan je presentatie, als het ook écht iets toevoegt aan je uitleg.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl