Home Thema's Digitaal lesgeven Praktische tips voor het geven van een virtuele les
Digitaal lesgeven

Praktische tips voor het geven van een virtuele les

Leerlinge krijgt digitaal thuis
How to

Dubbele kinnen, de afwas van vorige week donderdag in beeld of je favoriete t-shirt dat op video toch wel erg verkleurd blijkt? Het kunnen storende bijverschijnselen zijn bij een virtuele les. Hoe kun je als leerkracht de lessen op afstand zo leerzaam mogelijk maken door je rol een virtuele draai te geven? Hieronder vind je handige tips bij het inrichten van je online lessen om leerlingen de beste ervaring te kunnen geven.

1. Leer de ins en outs van het programma waar je mee werkt

Allereerst: zorg dat je vertrouwd bent met het videoprogramma dat je gebruikt. Neem de tijd om te experimenteren en te oefenen met het systeem voordat je gaat lesgeven. Zelfs voor de digibeten onder ons is het mogelijk om van digitaal lesgeven een tweede natuur te maken. Veel scholen maken tegenwoordig bijvoorbeeld gebruik van Teams. Er zijn online veel artikelen te vinden over de mogelijkheden van Teams, dus als je je van tevoren goed inleest, ken je de ins en outs van het programma en kom je tijdens het gebruik ervan niet voor verrassingen te staan. Bedenk je ook dat je het niet alleen hoeft te doen: maak er een gedeelde leerervaring met je leerlingen van, zodat iedereen het systeem zo goed mogelijk leert te begrijpen.

2. Behoud oogcontact

Net als in de wildernis is het belangrijk om je doel in het vizier te hebben. Om de deelname van leerlingen op afstand te ondersteunen, moet je rechtstreeks in de videocamera kijken. Geef de leerlingen het gevoel dat ze erbij horen. Wanneer je geen oogcontact onderhoudt, hebben leerlingen het gevoel alsof ze alleen maar kijken en niet deelnemen aan de les. Om het voor jezelf makkelijker te maken kun je de videocamera voorstellen als een van de leerlingen in de klas.

3. Spreek je leerlingen aan

Aangezien de klas verspreid is, moet je er als leerkracht een gewoonte van maken om je leerlingen op afstand bij naam aan te spreken. Sommige leerlingen vinden het ongemakkelijk om tegen een beeldscherm te praten en zullen waarschijnlijk passief worden als je hen niet specifiek aanspreekt. Probeer leerlingen aan het praten te krijgen door net als in de normale les, een vraag of opmerking van een leerling te herhalen. Betrek je leerlingen binnen het eerste kwartier van de videocall of -opname bij de les, zodat zij zich niet afwenden en hun aandacht er de rest van de les makkelijker bij kunnen houden.

4. Verstoppertje spelen

De mogelijkheid om je scherm te delen tijdens een videogesprek is een welkome toevoeging bij veel lessen. Dat gezegd hebbende, is het een goed idee om extra voorzorgsmaatregelen te nemen, zodat mensen geen (gênante ) privézaken kunnen zien. Loop eerst je browser na en sluit alle voor leerlingen ongewenste tabbladen. Ook kun je ervoor kiezen om de modus ‘niet storen’ in te schakelen op je device. Dit zorgt ervoor dat leerlingen niet per ongeluk berichten van privégesprekken meelezen wanneer je je scherm deelt.

5. Het middelpunt ben jij

Probeer wanneer het kan virtueel les te geven op een locatie met veel natuurlijk licht. Op deze manier zal je gezicht helder verlicht zijn en ontvang je geen mailtjes van ouders over ‘donkere schimmen’. Daarnaast is het het beste om een plekje uit te zoeken met een neutrale achtergrond. Niet te kleurrijk of te bont! Als je geen geschikte achtergrond kunt vinden, kun je proberen om je achtergrond te vervagen of een virtuele achtergrond te gebruiken. Hier helpt het weer om vertrouwd te zijn met je videoprogramma.

Net als met verlichting kan de verkeerde camerahoek in het beste geval niet flatterend zijn en in het ergste geval tijdens je les voor enorm veel afleiding zorgen. Probeer vooraf de juiste hoek te vinden voor je camera, waarbij het overkomt alsof je je leerlingen toespreekt in de klas.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Met cyberrisicopool als mbo samen risico dragen
Lessen uit ransomware-aanval op British Library
Vlaamse scholen boeken opnieuw digitale vooruitgang