Home Thema's Digitaal lesgeven Veilig en efficiënt samenwerken én leren met Microsoft 365
Digitaal lesgeven

Veilig en efficiënt samenwerken én leren met Microsoft 365

Microsoft 365
How to

Onlangs wijzigde de naam van Office 365 naar Microsoft 365. Deze verandering is meer dan alleen naamswijziging. Waar Office 365 met het Cloud Services-platform met name richtte op het aanbieden van de bekende Office-applicaties zoals Excel en Word, gaat Microsoft 365 een stap verder. Nu vind je namelijk alles in één bundel: Windows, Office en beveiliging. Ben je benieuwd hoe je dit binnen jouw school inzet? In dit artikel belichten we hoogtepunten.

Met Microsoft 365 voor het onderwijs krijgen alle leerkrachten, leerlingen en overige onderwijsprofessionals toegang tot de services van Microsoft 365 die ze voor hun specifieke leer- en werkbehoeften nodig hebben. Ongeacht het device waarop iemand werkt. Microsoft 365 biedt hiermee een veilige en efficiënte leer- en werkomgeving in tijden van les op afstand en hybride onderwijs.

Microsoft 365 helpt je op drie verschillende gebieden:

  • Het biedt een eenvoudige en veilige leer- en werkervaring

IT kan gebruikers, gegevens en apparaten beheren en archiveren met behulp van één enkel dashboard. Intelligente beveiliging en gedegen Identity en Access Management-tools beveiligen alle identiteiten, apps, gegevens en apparaten binnen en buiten je school tegen indringers.

  • Het bevordert teamwerk

Microsoft 365 biedt één centrale plek voor lesgeven en (samen)werken en bespaart je onderwijsinstelling daarmee veel tijd en verwarring. We vergaderen via Teams en we slaan al onze bestanden op in OneDrive. Daarnaast maakt Microsoft 365 samenwerken een stuk makkelijker doordat je gezamenlijk en in realtime in dezelfde documenten kunt werken, al dan niet via Microsoft Teams.

  • Het stimuleert de creativiteit

Doordat steeds meer applicaties intelligente features bevatten, word je als onderwijsprofessional minder afhankelijk van specifieke vaardigheden zoals presentaties maken of foutloze teksten schrijven. En dat bevordert de creativiteit aanzienlijk! Bovendien kun je met visualisatie-hulpmiddelen ideeën in 3D tot leven wekken met Microsoft 365!

Digitale leerhulpmiddelen

Microsoft 365 is dus méér dan alleen de welbekende Office-applicaties: het biedt je onderwijsinstelling ook toegang tot onder meer Microsoft Teams: voor veel scholen tegenwoordig hét startpunt van waaruit leerlingen en leerkrachten dagelijks met elkaar aan het werk gaan.

En waar aan het begin van de coronacrisis werd gevreesd dat leerlingen met een achterstand verder achterop zouden raken, worden ze via Microsoft 365 juist ondersteund met behulp van digitale leerhulpmiddelen. Deze tools maken het mogelijk om de lees- en schrijfvaardigheden van leerlingen te verbeteren, ongeacht de leeftijd en leermoeilijkheden. Zo is de oplossing voor het ontcijferen van teksten handig voor leerlingen met dyslexie. En met de insluitende lezer kunnen beginnende lezers meer zelfvertrouwen creëren.

Niet alleen voor lees- en schrijfvaardigheden biedt Microsoft 365 hulp, ook voor specifieke vakken zoals wiskunde is er ondersteuning. Er is bijvoorbeeld een wiskunde-assistent en een insluitende lezer, waarmee vergelijkingen worden voorgelezen. Dit is essentieel voor leerlingen met dyscalculie of dyslexie.

Met de vertalersfunctie wordt communiceren met leerlingen en ouders een stuk gemakkelijker. Deze functie vertaalt ouderbrieven en andere vormen van geschreven communicatie rechtstreeks, zonder dat dit het proces vertraagt. Daarnaast is er een real-time ondertitelfunctie voor PowerPoint ontwikkeld, waardoor ook slechthorenden in staat zijn om presentaties te volgen. 

Microsoft Teams

We noemden het paradepaardje van Microsoft al: Microsoft Teams. Binnen deze tool waarmee je kunt vergaderen, chatten, bellen en samenwerken vinden constant innovaties plaats. Zo werden recent de breakout rooms ingevoerd. Deze feature maakt het het mogelijk om klassen te verdelen in kleinere groepjes. De grootte van de groep bepaalt de docent zelf. Wil je de les na verloop van tijd weer klassikaal laten verlopen? Met een simpele druk op de knop hervat je de les in het hoofdscherm.

Vanaf nu is het ook mogelijk om met behulp van Microsoft Whiteboard een digitaal canvas te delen. Neem je een vergadering of les op, dan maakt het whiteboard momenteel nog geen deel uit van de opname, maar dit zal in de toekomst hoogstwaarschijnlijk wel veranderen.

OneNote

Je leerlingen bij de les houden in tijden van (gedeeltelijk) thuisonderwijs is een flinke uitdaging. Het was voor veel leerkrachten überhaupt al een hele stap om volledig digitaal aan de slag te gaan.

Microsoft OneNote binnen Microsoft 365 helpt leraren om hun lesplannen en -stof te ordenen. Met OneNote creëer je een centrale plek voor al je lesmateriaal, wat heel efficiënt werkt. Daarnaast hoef je niet elke keer je eigen device bij te hebben om in te loggen op je persoonlijk OneNote-account.

Om je notities persoonlijker te maken, kun je gebruikmaken van digitale inkt en handgeschreven notities. Voeg ook schetsdiagrammen, video’s en afbeelding toe aan proefwerken, toetsen en andere documenten waar je als onderwijsprofessional feedback op levert. Maar OneNote is er niet alleen voor leraren. Ook leerlingen én schoolbestuurders kunnen met de tool aan de slag.

Tijd voor actie!

Met Microsoft 365 creëer je een veilige en efficiënte leer- en werkomgeving. Met Microsoft 365 beheer je je besturingssystemen, applicaties én beveiligingssystemen vanuit één centrale plek. En dat is nog maar het begin. Zo is er een tool ontwikkeld om in de klas aan de slag te gaan met Mixed Reality, waardoor je 3D-technologie in je les kunt integreren.

Met Microsoft 365 blijf je up-to-date en kun je gebruikmaken van de nieuwste technologische ontwikkelingen, in de klas maar ook thuis.

Bron: IT-Workz

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Verras de student met een persoonlijke leerroute