
Schoolbesturen willen bij ICT-ondersteuning hulpmiddelen, dienstverlening en toezicht

Schoolbesturen hebben bij ICT op drie manieren behoefte aan ondersteuning: voor individuele besturen in de vorm van hulpmiddelen en tools, voor de gezamenlijke besturen in de vorm van dienstverlening vanuit Kennisnet, SIVON en de sectorraden, en voor het hele onderwijs in de vorm van toezicht vanuit de overheid.
Dat kwam naar voren tijdens de derde inhoudelijke bijeenkomst van de Adviesgroep Regie op ICT in november 2021. Deze groep bestuurders brengt in het voorjaar van 2022 advies uit aan het bestuur en de leden van de PO-Raad en VO-raad over vier vragen:
- wat zijn de ICT-verantwoordelijkheden van schoolbesturen?
- waar moeten besturen aan voldoen?
- hoe kunnen de leden van PO-Raad en VO-raad hierover afspraken maken?
- welke ondersteuningsbehoefte hebben zij?
De adviesgroep wordt ondersteund door de PO-Raad, VO-raad, Kennisnet en SIVON.
Good practices en keuzetools
Praktijkvoorbeelden kunnen medewerkers ervan bewust maken dat je bij zogenaamde gratis tools vaak betaalt met toegang tot gegevens. Tools zoals de Kennisnet appchecker helpen medewerkers om verantwoorde apps of digitale toepassingen te kiezen.
Witte lijst van leveranciers
Schoolbesturen hebben hulp nodig bij het kiezen van betrouwbare ICT-diensten of -producten. Een denkkader en een ‘witte lijst’ met betrouwbare partners die weten wat in het onderwijs speelt zou handig zijn.
Tools voor beleid
Naast tools en keuzehulpen is er behoefte aan instrumenten die besturen ontzorgen bij het maken en borgen van ICT-beleid. Zo werkt Kennisnet aan een tool waarmee besturen zichzelf kunnen doorlichten: waar staan wij op het gebied van informatiebeveiliging en privacy, digitaal toetsen en toegang tot digitaal leermateriaal? Ook voorbeelddocumenten waarmee besturen ICT-beleid kunnen borgen zijn welkom.
Kennisdeling en hulptroepen
Schoolbesturen kunnen via Kennisnet, SIVON en de sectorraden gezamenlijk de regie nemen bij:
- het bundelen en uitwisselen van kennis, praktijkvoorbeelden en gebruikservaringen;
- het formuleren van landelijke standaarden;
- (door)ontwikkeling van voorzieningen voor veilige gegevensuitwisseling;
- het organiseren van hulptroepen die besturen bij een inbreuk op hun digitale veiligheid kunnen bellen;
- het organiseren van een ‘DDoS-Wasstraat’ voor het onderwijs, die het internetverkeer filtert om schade door DDoS-aanvallen te voorkomen.
Lobby en krachtenbundeling
Kennisnet, SIVON en de sectorraden kunnen de schoolbesturen ook ondersteunen met een gezamenlijke lobby richting de overheid en met krachtenbundeling op de leermiddelenmarkt. Samen kan tegenover leveranciers:
- duidelijk worden gemaakt aan wat voor leermiddelen behoefte is;
- een vuist worden gemaakt om eisen te stellen aan nieuwe partijen op de leermiddelenmarkt en om te zorgen dat scholen vrijelijk kunnen beschikken over hun eigen (leerling)data.
Grensbewaking en handhaving
Er zijn ook nog enkele zaken waarmee de overheid schoolbesturen kan ondersteunen in hun regie op ICT:
- het Onderwijslab in het Nationaal Groeifonds kan helpen om ICT-vragen binnen het po en vo beter te articuleren;
- het organiseren van grensbewaking voor de ICT-infrastructuur: een landelijke gatekeeper die helpt om ongewenste bezoekers buiten de deur te houden;
- het ervoor zorgen dat er landelijk toezicht komt op de naleving door schoolbesturen van de af te spreken minimumnormen voor informatiebeveiliging en privacy.
Bron: PO-Raad
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct