Home Thema's Digitaal lesgeven Toegankelijk onderwijs vanaf de eerste regel code
Digitaal lesgeven

Toegankelijk onderwijs vanaf de eerste regel code

Blog

Toegankelijkheid en inclusiviteit zijn heel belangrijk in het onderwijs. Apple neemt toegankelijkheidsfuncties vanaf de eerste regel code mee in de ontwikkeling van software en hardware. Daardoor merk je als ‘gemiddelde’ gebruiker weinig tot niets van deze extra functionaliteiten. Maar voor de mensen die wel een beperking hebben, maken deze functionaliteiten een wereld van verschil. De mogelijkheden zijn namelijk indrukwekkend. In deze blog laten we er een aantal zien.

Toegankelijkheid helpt bij lezen, schrijven en leren

In het onderwijs kunnen veel van deze functies worden ingezet in de ondersteuning van het leren. Daarom vier toegankelijkheidsfuncties die voor veel leerlingen een meerwaarde kunnen zijn bij lezen, schrijven en leren.

Spreek selectie uit

Veel leerlingen begrijpen een tekst beter wanneer deze wordt voorgelezen. Met ‘Spreek selectie uit’ kunnen leerlingen de tekst van e-mails, iMessage-berichten, webpagina’s en e-boeken laten uitspreken. Ze kunnen dubbel tikken om tekst in een app te markeren en vervolgens op ‘Spreek uit’ tikken om de geselecteerde tekst door het apparaat te laten uitspreken. De woorden die worden uitgesproken door iPhone of iPad kunnen ook worden gemarkeerd, zodat de leerling datgene wat wordt voorgelezen exact mee kan lezen. Bovendien kan het dialect en de spreeksnelheid aan de wensen van de leerling worden aangepast.

  • Spreek selectie uit: macOS, iPadOS & iOS
  • Uitspreken en inhoud markeren: iPadOS & iOS
  • Praktisch voor: dyslectici, NT2-leerlingen
Apple toegankelijkheid – Spreek selectie uit
Safari Reader

Sommige leerlingen doen bij het surfen op het web veel te veel indrukken op. Middels Safari Reader wordt het aantal onderdelen op een webpagina beperkt en zijn de onderdelen die afleiden niet zichtbaar. Advertenties, knoppen en navigatiebalken worden weggelaten, zodat leerlingen zich puur op de inhoud kunnen concentreren. Daarnaast heb je de mogelijkheid om in Safari Reader het lettertype te vergroten en aan te passen, en kan je de achtergrondkleur veranderen. En Safari Reader ondersteunt bovendien ‘Spreek selectie uit’ en VoiceOver, zodat leerlingen die moeite hebben met lezen gebruik kunnen maken van gesproken feedback.

  • Safari Reader: macOS, iPadOS & iOS
  • Praktisch voor: concentratieproblemen, visuele beperkingen
Apple toegankelijkheid – Safari Reader
Woordenboek

Leerlingen die een nieuwe tekst lezen of iets over een nieuw onderwerp leren, komen vaak woorden tegen die ze nog niet kennen. Deze woorden kunnen ze opzoeken in het woordenboek dat in de Apple-producten is geïntegreerd. Leerlingen hebben dus snel toegang tot definities en veelgebruikte uitdrukkingen die inzicht bieden in grammatica, spelling en uitspraak. Zelfs zonder internetverbinding.

  • Woordenboek: macOS, iPadOS & iOS
  • Praktisch voor: verdieping, cognitieve beperkingen
Apple toegankelijkheid – Woordenboek
Woordvoorspelling

Woordvoorspelling in Mac, iPhone en iPad kan leerlingen met dyslexie of een cognitieve beperking en leerlingen die een nieuwe taal leren helpen om hun vocabulaire te vergroten en woorden te vormen. Er verschijnt al na het typen van enkele letters een suggestie voor de juiste spelling. Als ‘Spreek invultekst’ is ingeschakeld in iOS en iPadOS, horen leerlingen een geluidje, waarna het voorgestelde woord automatisch wordt uitgesproken. Ze kunnen doorgaan met typen om het woord te negeren of op de spatiebalk drukken om het woord meteen in te voeren. Zo kunnen leerlingen nieuwe woorden leren zonder dat ze de juiste spelling hoeven te kennen.

  • Woordvoorspelling: macOS, iPadOS & iOS
  • Spreek invultekst: iPadOS & iOS
  • Praktisch voor: dyslectici, cognitieve beperkingen, NT2-leerlingen
Apple toegankelijkheid – Woordspelling

Ontdek meer over Toegankelijkheid

Bovenstaande is slechts een kleine selectie uit alle mogelijkheden die Toegankelijkheid voor het onderwijs kan betekenen (en strikt genomen vallen Woordenboek en Woordvoorspelling niet eens onder de toegankelijkheidsfuncties). Meer over Toegankelijkheid te weten komen? Amac Onderwijs vertelt het je graag!


Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Frank weet als Manager Onderwijs bij Amac waar hij over praat als het over onderwijs en technologie gaat. Niet in de laatste plaats, omdat hij zelf jaren als docent voor de klas heeft gestaan. In zijn blogs deelt hij zijn visie en ervaring.
Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek