Home Thema's Digitaal lesgeven Vier handige educatieve apps voor gebruik in de klas
Digitaal lesgeven

Vier handige educatieve apps voor gebruik in de klas

leerlingen aan tafel met mobiele telefoons
How to

Er verschijnen steeds meer apps die de lessen interessanter, interactiever en leuker maken. We kozen vier onderwijsapps uit, die allemaal eenvoudig in Office 365 te integreren zijn: Flipgrid, Minecraft: Education Edition, Mindmeister en Whiteboard. Wat kun je ermee doen in de klas?

Flipgrid

De Flipgrid app is niet alleen in gebruik erg makkelijk, maar ook het concept is eenvoudig. Het is een besloten platform waar leerlingen een video van maximaal vijf minuten kunnen plaatsen. Deze video nemen zij zelf op met hun smartphone, via een werkwijze die iets weg heeft van apps als Instagram of Snapchat. Als docent lever jij de topics aan, kun je stellingen introduceren, een filmpje plaatsen, een Q&A starten of een link delen; leerlingen kunnen hierop reageren. Ook een brainstormsessie over het volgende klassenuitje kan makkelijk via dit platform: “Gaan we dit jaar naar het planetarium of naar de Apenheul?” Vervolgens kunnen leerlingen via video op de stelling en op elkaar reageren, waardoor er een open discussie ontstaat in de klas. Hierdoor leren leerlingen hun spreekvaardigheid te vergroten. Daarom is deze app ook ideaal voor het taalonderwijs: leerlingen kunnen op afstand spreekopdrachten uitvoeren en elkaar voorzien van feedback.

Minecraft: Education Edition

Niet iedereen zal meteen enthousiast zijn over het idee om het populaire computerspel Minecraft in te zetten in de klas, maar het gaat hier om een aangepaste, educatieve versie. Binnen Minecraft: Education Edition zijn lessen beschikbaar voor verschillende vakken en leeftijdscategorieën en zijn ter ondersteuning verschillende lesplannen beschikbaar. Er zijn leuke toepassingen van het spel in het onderwijs: zo kun je scheikunde uitleggen aan de hand van gekleurde blokken die elk een atoom representeren. En rekenen wordt een stuk leuker wanneer je moet berekenen hoeveel hout en blokken je voor een bepaald bouwwerk nodig hebt. Deze app is te gebruiken voor eigenlijk elk vak. Leerlingen kunnen op deze manier belangrijke vaardigheden opsteken, zoals samenwerken, problemen oplossen en communiceren.

MindMeister

Met deze online mind mapping tool kun je je hersenspinsels visueel vastleggen, verder ontwikkelen en delen. Je begint met een hoofdwoord, waar je vervolgens teksten en afbeeldingen aan toevoegt en onderlinge verbanden tussen legt. Zo kun je een duidelijke hiërarchie aanbrengen en het volledige plaatje verduidelijken. Op deze manier wordt complexe materie een stuk duidelijker. Via MindMeister is het makkelijk om in groepsverband samen te werken. Zo kan een leerling eenvoudig zijn mindmap delen met zijn medeleerlingen om direct feedback te ontvangen. Door MindMeister in te voeren in de klas, zet je de creatieve molen in beweging. Een leerling kan het gebruiken bij het presenteren van zijn ideeën of het kan in groepsverband gebruikt worden om te brainstormen over projecten. Bijkomend voordeel: doordat leerlingen zelf de verbindingen moeten leggen, beklijft de leerstof beter.

Microsoft Whiteboard

Het is het Whiteboard zoals we het al kennen, maar dan online. In de app krijg je een oneindig groot, leeg canvas te zien met daaronder een aantal tools, zoals pennen, penselen en een gum: het creatieve proces kan beginnen. Denk bijvoorbeeld aan een online les waarbij je tijdens de uitleg diagrammen en andere vormen kunt creëren om het verhaal kracht bij te zetten. Ook kun je afbeeldingen vanaf je device invoegen, post-it notes op je canvas plakken en zelfs je camera inzetten om foto’s toe te voegen. De app biedt de mogelijkheid om jouw ideeën gaandeweg te laten groeien, terwijl iedereen tegelijkertijd kan meekijken en -schrijven. Zeker als je als leraar of leerling veel te maken hebt met het ontwerpen en ontwikkelen van ideeën is deze app een aanrader.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Verras de student met een persoonlijke leerroute