Home Thema's Digitaal lesgeven Vier tips om meer uit Kahoot! te halen
Digitaal lesgeven

Vier tips om meer uit Kahoot! te halen

kahoot
How to

“Meester mogen wij Kahoot! spelen?” Elke leraar is bekend met deze zin. Kahoot! is een gratis game-based onderwijsplatform. Leerlingen krijgen een quiz over het lesmateriaal voorgelegd, die ze zo snel en goed mogelijk moeten oplossen. De wijze waarop je Kahoot! gebruikt, is per leraar verschillend. Maar: er kan meer mee dan je denkt! Wij geven vier tips en tricks om het beste uit Kahoot! te halen.

1. Stel een challenge in

Kahoot!’s nieuwste functie, uitgebracht in februari 2020, is de challenge modus. De challenge modus belooft toetsing op het tempo van de leerling, waar en wanneer dan ook. Een challenge is kort gezegd Kahoot!, maar dan offline. Hierdoor is het gebruik van Kahoot! niet langer gebonden aan schooltijden en kan de leerling in zijn eigen tempo aan de slag met het lesmateriaal. De challenge modus is te gebruiken om huiswerk uit te delen, ter voorbereiding op toetsen en voor het naspelen van live quizzen. Het grootste voordeel is dat deze manier van Kahoot! spelen precisie verkiest boven snelheid, waardoor de lesstof langer blijft hangen. Als docent stel je een challenge op door in te loggen op het persoonlijke account, vervolgens te kiezen voor de optie ‘play’ en daaronder de optie ‘challenge’. Volg de instructies op en kies je deadline binnen welke de leerlingen de challenge moeten vervullen. Deel vervolgens de link met je leerlingen via de e-mail.

2. Een betere versie van jezelf worden

Laat leerlingen tegen zichzelf spelen in Kahoots! ‘ghost modus’. In de ghost modus spelen leerlingen tegen schaduwversies van zichzelf, gebaseerd op de data van de leerlingen uit een voorgaande sessie. De schaduwen reageren op de quizvragen met de oorspronkelijke antwoorden en snelheden van de leerlingen. Zo kan de leerling zich meten met een vroegere versie van zichzelf en spelenderwijs de leerstof beter begrijpen. Het leuke is dat zij zo ook hun eerdere score kunnen verbeteren. De ghost modus is te gebruiken voor huiswerk en te vinden door een spelletje Kahoot! af te ronden. Naast de knop ‘play again’ vind je een spook, klik hierop. Leerlingen kunnen thuis de ghost modus activeren door een persoonlijk account te maken, daarop een quiz te maken en na afloop op het spook te drukken. 

3. Weet waar je leerlingen staan

Net als met alle tools in het onderwijs is het belangrijk dat Kahoot! je helpt om leerdoelen te bereiken. Gebruik Kahoot! niet tegen het einde van de les, maar liever aan het begin. Hierdoor kun je de voorkennis van je leerlingen toetsen. Met de verzamelde resultaten kun je je les toespitsen op de gemeenschappelijke knelpunten in de klas of extra hulp aanbieden aan leerlingen die achterlopen.

4. Los de puzzel op

Met de puzzel, voorheen bekend als jumble, moeten leerlingen de antwoorden in de juiste volgorde plaatsen. Precisie is hierbij belangrijker dan de tijdsdruk waaronder ze staan. De puzzel is goed implementeerbaar voor het onderwijs. Zo kan de puzzel onder andere worden gebruikt voor wiskunde om formules in de juiste volgorde te plaatsen, voor aardrijkskunde om steden, landen en continenten te onderscheiden, voor scheikunde om de verschillende meeteenheden in de juiste volgorde te plaatsen of voor Nederlands om de zinsopbouw te testen. Mogelijkheden volop dus.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Verras de student met een persoonlijke leerroute