Home Thema's Digitaal lesgeven VO-raad wil geen landelijke richtlijnen over mobieltjes in de klas
Digitaal lesgeven

VO-raad wil geen landelijke richtlijnen over mobieltjes in de klas

Nieuws

Geen landelijke richtlijnen, maar afspraken op schoolniveau over mobieltjes in de klas. Daarvoor pleit Henk Hagoort, voorzitter van de VO-raad, in een uitzending van Spraakmakers van KRO-NCRV van 11 januari 2023. In diezelfde uitzending is er ook aandacht voor het Zeeuwse Calvijn College, dat geheel mobiele telefoon-vrij is.

Hagoort vindt telefoonbeleid wel belangrijk. In de uitzending wijst hij op onderzoek in Engeland dat aantoont dat de leerresultaten verbeteren wanneer je telefoons in de klas verbiedt of beperkt. Toch wil hij geen landelijke richtlijnen. Hij heeft wel een alternatief: hulpmiddelen aanreiken aan scholen over hoe je hierover in gesprek gaat met leerlingen, docenten en ouders over mobieltjes in de klas. Ook wijst Hagoort graag op voorbeelden van scholen die een goede oplossing hiervoor gevonden hebben.

Verbod op mobieltjes Calvijn College

Een voorbeeld daarvan is het Zeeuwse Calvijn College. Het Calvijn College startte twee jaar geleden met een verbod op mobieltjes van het eerste tot en met het achtste uur, inclusief pauzes en tussenuren. Volgens teamleider Anneleen Twigt is er sindsdien een andere sfeer op school: “Het is veel gezelliger geworden.” Daarbij praat Twigt ook uit eigen ervaring: “Mijn kinderen zitten hier ook school en vinden het heel goed te doen.”

Landelijke norm

Ook de politiek houdt zich met het onderwerp bezig. Zo pleitte CDA-Tweede Kamerlid en oud-leraar René Peters voor een verbod op mobieltjes in de klas op basisscholen en middelbare scholen tijdens het debat over de onderwijsbegroting voor 2023. Het CDA pleit voor een landelijke norm die voor iedereen gemakkelijk en zonder discussie is na te leven. Dat er nu op verschillende scholen verschillende richtlijnen zijn, is volgens het CDA onduidelijk en verwarrend. Bovendien leidt het tot gesteggel tussen leerlingen en docenten. Het CDA wil geen algeheel mobieltje-verbod op school zoals bij het Calvijn College; mobieltjes zijn voor het CDA wel toegestaan in de kantine en op het schoolplein.

Bronnen: NPO Radio 1, VO-raad

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek