Home Thema's Digitaal lesgeven “We zijn er door het gebruik van tablets en devices echt op vooruitgegaan”
Digitaal lesgeven

“We zijn er door het gebruik van tablets en devices echt op vooruitgegaan”

Tablets en devices
Praktijkcase

Via Google Drive de leerlingen attent maken op een interessant artikel of via een digitale quiz checken of de lesstof begrepen is. Het moge duidelijk zijn, de digitalisering van de samenleving heeft ook het klaslokaal bereikt. Katja Korver (51) onderzoekscoördinator en docent Frans aan het Tabor College in Hoorn vertelt hoe software en elektronische devices haar vak hebben veranderd.

Begon Korver haar carrière veertien jaar geleden nog gewapend met boeken en een bandje om de uitspraak te oefenen, inmiddels hebben Google Drive, LessonUp en RTIII geen geheimen meer voor haar. Ze moet ook wel want naast het bijhouden van zaken als absentie, te laat zijn, cijfers en huiswerk zetten scholen tegenwoordig ook allerlei digitale hulpmiddelen in om leerlingen te helpen leren.

“Een ouderwetse les met alleen maar een boek vind ik zelf inmiddels ook dodelijk saai”

Van ‘Flappy Bird’ tot Google Drive

Vooral voor het oefenen van de al geleerde stof zijn er veel mogelijkheden. “Waar leerlingen vroeger eindeloos rijtjes werkwoorden aan het overschrijven waren, gebeurt dat oefenen nu spelenderwijs”, vertelt Korver. Denk aan tools die zinnetjes afschieten of een op ‘Flappy Bird’ geïnspireerd spelletje waar de geleerde woorden of hele zinnetjes in voorkomen. “Als de aandacht is verslapt, werkt de inzet van ‘Kahoot!’ of ‘Quizlet’, een platform met multiplechoicequizzen ook uitstekend om leerlingen bij de les te houden. Het wedstrijdelement spreekt ook jongens aan en je kunt als docent snel zien of de klas de leerstof begrepen heeft.”

Voor docenten wordt het dus ook duidelijker wanneer het moment is aangebroken om een echte toets te geven. “In plaats van toetsen om het toetsen en leerlingen op te zadelen met iets wat ze nog niet kunnen, gaan we steeds meer toe naar een systeem waarin er pas getoetst wordt als de leerling ook het idee heeft dat hij het kan. Dat is goed voor het zelfvertrouwen.”

Handige tools voor een op maat gesneden les

Korver maakt daarnaast veel gebruik van Google Drive om haar leerlingen te attenderen op interessante Franse artikelen. Ook een tooltje als ‘Reflector’ is handig om te gebruiken tijdens de les. Daarmee kan bijvoorbeeld een vakantiefoto op het bord geprojecteerd worden, zodat de leerling er iets over kan vertellen.

Niet alleen leerlingen hebben baat bij de nieuwe hulpmiddelen, maar ook de docenten zelf. Een platform als het Nederlandse ‘LessonUp’ is volgens Korver ideaal als een leerling een les gemist heeft, maar helpt docenten ook om een les op te bouwen. “Ik ervaar dit echt als een luxe”, vertelt Korver. “Toen ik het een tijd erg druk had, was dit platform een uitkomst. Je wordt als docent echt bij de hand genomen doordat elke les is opgebouwd uit een aantal vaste elementen. Zo wordt er structureel teruggegrepen op het eerder geleerde”. Het grootste voordeel is dat docenten lessen van andere collega’s kunnen gebruiken. “Met wat kleine aanpassingen is het daardoor mogelijk om snel een op maat gesneden les te maken voor jouw leerlingen.”

“De nieuwe devices hebben het onderwijs echt enorm verrijkt. Het leren van een taal is door de nieuwe lesmethoden makkelijker dan vroeger”

Feit is wel dat leerlingen al heel wat uren achter schermen doorbrengen. Dat roept de vraag op of de nieuwe leermethoden niet voor extra afleiding zorgen. Maar volgens Korver valt dat reuze mee. “Sowieso is de afspraak dat smartphones tijdens de les in de tas blijven. Bij het werken op tablets kan de docent meekijken en zelfs een scherm ‘freezen’ als blijkt dat de prioriteiten van de leerling even niet bij de Franse les liggen maar elders.”

“De nieuwe devices hebben het onderwijs echt énorm verrijkt. Mits de leerling ervoor open staat, durf ik zelfs te zeggen dat het leren van een taal door de nieuwe lesmethoden makkelijker is dan vroeger.” We moeten volgens Korver ook niet vergeten dat de jeugd van tegenwoordig gewend is om vermaakt te worden. “Als ik echt een leuke interactieve les heb gegeven, merk ik dat de leerlingen het de normaalste zaak van de wereld vinden.”

Met lesgeven op de ouderwetse manier – met alleen een boek en wat bandjes – lukt het vandaag de dag dan ook niet meer om de aandacht vast te houden. Korver lachend: “Waarom zouden we ook? Zo’n ouderwetse les met alleen maar een boek vind ik zelf inmiddels ook dodelijk saai, helemaal nu er zo veel manieren zijn om het voor leerlingen leuker en makkelijker te maken om te leren.” Dat houdt trouwens niet in dat Korver niet van boeken houdt – “ik ben dol op lezen” – en er in het klaslokaal geen boek meer te vinden is. “De leerlingen hebben naast een tablet ook gewoon nog een boek en kunnen kiezen wat ze gebruiken.”

Maatwerk

“Het mooie van deze tijd is dat de leerling steeds meer eigenaar wordt van zijn eigen studieproces”, legt Korver uit. Lesgeven is hierdoor niet langer one size fits all; het wordt steeds meer mogelijk om een op maat gemaakt pakket te bieden. “Denk bijvoorbeeld aan een havoleerling die met wiskunde eindexamen doet op atheneumniveau. “Dat doet recht aan de wensen en behoeften van de leerling en heeft wat mij betreft de toekomst.”

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!