Home Thema's Digitaal lesgeven What’s new in Microsoft Teams: Meer studenten en collega’s in beeld
Digitaal lesgeven

What’s new in Microsoft Teams: Meer studenten en collega’s in beeld

Teams
Blog

In september zijn er veel updates doorgevoerd in Microsoft Teams. Niet geheel toevallig, want eind september vond het gratis digitale event Microsoft Ignite plaats. Daar werden veel updates voor Teams (en andere producten) met trots gepresenteerd. Maar het was vooral de Teams-show. Zo verbeterde Microsoft de performance en snelheid voor desktop Teams, zijn er meer opties in het admin-center, werkt de video-rendering veel beter en op je mobiel en slurpt de Teams app minder van je batterij. De drie tofste updates zijn wat mij betreft Large Gallery View, Together Modus en Breakout Rooms. Breakout Rooms is op het tijdstip van schrijven van dit artikel nog in ontwikkeling.

Microsoft Teams, Large Gallery View
Large Gallery View

Large Gallery View biedt een nieuwe manier om video tot 49 deelnemers tegelijk op één enkel scherm (7×7) te bekijken. Deze functie werd in productie genomen met de nieuwe ervaring met meerdere vensters. Om van deze nieuwe weergave te kunnen profiteren, moeten gebruikers de nieuwe vergaderervaring met meerdere vensters inschakelen.

Together modus

De Together-modus maakt gebruik van AI-segmentatietechnologie in vergaderingen om deelnemers digitaal op een gedeelde achtergrond te plaatsen, waardoor het voelt alsof je met alle anderen in dezelfde kamer zit. Zo heb je toch een beetje het gevoel in een klas te zitten met z’n allen.  Er komen later dit jaar nieuwe Together-modus-scènes beschikbaar. Nu zijn dat de misschien al bekende collegebanken (zie plaatje), straks kun je ook samen in je eigen koffiekamer of amfitheater gaan zitten.

Microsoft Teams Gebruikersrapporten

Ook is het nu mogelijk om audio, video, schermdeelminuten per gebruiker in Microsoft 365 te achterhalen.

Voorafgaand aan deze update kregen we eenvoudigweg een telling per gebruiker van elk van de volgende:

 • Kanaalberichten
 • Chatberichten
 • 1: 1 oproepen
 • Vergaderingen

Dit is nog steeds de standaardweergave van de webinterface:

Maar, het is nu ook mogelijk om met de knop “Kolommen kiezen” een Excel-export te maken. In het menu kies je aan welke kolommen je wilt toevoegen aan het overzicht:

De nieuwe geselecteerde velden geven het totaal aantal minuten voor elke gebruiker voor een periode van 7, 30, 90 of 180 dagen. Wat je nu krijgt is een rapport met het aantal minuten:

 • Audio duur
 • Videoduur
 • Schermdeel duur

En dus ook de totalen voor:

 • Bijeenkomsten georganiseerd
 • Bijgewoonde vergaderingen
 • Ad-hocvergaderingen georganiseerd
 • Ad-hocvergaderingen bijgewoond
 • Geplande vergaderingen georganiseerd

Het is ook mogelijk om dit alles naar Excel te exporteren in een *.csv-bestand.

Wanneer zijn de updates beschikbaar?

Teams is een Global Cloud product. Dat betekent dat features beschikbaar zijn zodra ze de GA status hebben (General Availability). Ze kunnen dan worden uitgerold in de tenant: in principe zijn updates niet regio afhankelijk. Vraag je beheerder om meer informatie of kijk hier voor de Microsoft 365 Roadmap inzake Teams. Er zijn wel features die regio bepaald zijn omdat het previews of demo’s zijn of omdat ze alleen in bepaalde regio’s worden uitgerold.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Drie lessen van een sectorbrede cybercrisisoefening