Home Thema's Digitale vaardigheden 5 tips voor docenten om leerlingen mediawijzer te maken
Digitale vaardigheden

5 tips voor docenten om leerlingen mediawijzer te maken

leerlingen met borden met IT-symbolen voor hun hoofd
How to

Mediawijsheid is een veelgehoorde term in het onderwijs. Hoe kun je als middelbare-schooldocent je leerlingen in de praktijk helpen om mediawijzer te worden? Mary Berkhout, programmadirecteur bij Mediawijzer.net geeft vijf tips die leraren op weg helpen.

1. Maak jezelf als docent mediawijzer

Mediawijsheid overbrengen begint bij zélf een beetje mediawijzer worden. Om te ontdekken hoeveel ondersteuning je daarbij nodig hebt, zijn verschillende tools beschikbaar. Zo kun je met het Mediawijsheid Competentiemodel nagaan hoe mediawijs je zelf al bent. Vervolgens kun je bijvoorbeeld het docentenspel mediawijsheid van Mediavaardig.nl spelen met je collega-docenten om de discussie over het belang van mediawijsheid op school aan te wakkeren. 

2. Breng in de klas het gesprek over mediawijsheid op gang

Organiseer met de hele klas een debat over mediawijsheid tijdens de vakken informatica of maatschappijleer, of bespreek het tijdens een mentoruur. Zorg ervoor dat je het thema laagdrempelig en aan de hand van concrete voorbeelden overbrengt. Bijvoorbeeld door situaties uit de praktijk te benoemen, zoals cyberpesten en het onderscheiden van nieuws en fake news. Leuke filmpjes en een handleiding vind je op www.mediawijsheiddebat.nl.

3. Doe meer met media in je eigen les

Hoe geef je les in mediawijsheid zonder het curriculum of vak om te gooien? Het gratis platform www.ontdekmedia.nl helpt je bestaande lesmethoden, mediatools en werkvormen te vervangen door mediawerkvormen. Hierbij kun je mediawijsheid in je lessen integreren zonder het lespakket aan te hoeven passen. 

4. Organiseer een ouderavond over sociale media

Mediawijsheid is een zaak om te bespreken op school én thuis. Daarom is het van belang om als leraar ook de ouders en verzorgers zo goed mogelijk bij de mediawijsheidlessen te betrekken. Door hen uitleg te geven over de kansen die sociale media bieden, net als de gevaren op het gebied van onder meer privacy en online pesten, kun je de ouders en verzorgers meer inzicht geven in het online gedrag van hun kinderen en indirect bijdragen aan de mediawijsheid van je leerlingen. 

5. Trommel de hulptroepen rondom de school op

Veel buitenschoolse organisaties – zoals culturele instellingen of lokale bedrijven – kunnen je bijstaan op het gebied van (gratis) gastlessen en workshops op het gebied van mediawijsheid. Mediawijsheid.nl en de lokale bibliotheek zijn hiervoor een goed startpunt. Zoek of vraag hier eens naar wat er allemaal mogelijk is op dit gebied. Nog een tip: bekijk de vijf tips van Dr. Rozendaal om aan de slag te gaan met mediawijsheid.

Mediawijzer.net is het Nederlandse netwerk voor mediawijsheid, opgericht op initiatief van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jeugd en Gezin. Bij het netwerk zijn meer dan duizend organisaties, bedrijven, zelfstandig professionals en instellingen op het gebied van mediawijsheid aangesloten.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!