Home Thema's Digitale vaardigheden Betrek jongeren met moderne technologie bij democratie
Digitale vaardigheden

Betrek jongeren met moderne technologie bij democratie

Achtergrond

Technologische ontwikkelingen kunnen, mits goed ingezet, leiden tot een moderne democratie. Dat is de overtuiging van Rudy van Belkom, auteur van ‘Alive and Clicking’. Daarbij is hij hoopvol over de toekomst, omdat hij ziet dat de huidige generatie jongeren kritisch is op informatie en dat er manieren zijn om de jongeren met moderne technologie te betrekken bij democratische besluitvorming.

Van Belkom is directeur van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek, dat al meer dan 50 jaar brede toekomstverkenningen uitvoert (domein-overstijgend en interdisciplinair) op het snijvlak van technologie en samenleving. Hij deed een kleine twee jaar intensief onderzoek naar de toekomst va de democratie. Daarbij moest hij regelmatig zijn denkbeelden bijstellen. Zo ontdekte hij enerzijds dat jongeren veel kritischer met nieuwe technologieën omgaan dan gedacht en anderzijds dat we ze anders moeten benaderen als we ze willen betrekken bij democratie en politieke besluitvorming. Digitalisering heeft daarbij twee kanten: het kan democratie onder druk zetten – door burgers te controleren en kort te houden – maar het biedt ook kansen ter verdediging van de democratie – door burgers te enthousiasmeren om actief deel te nemen aan het landsbestuur.

Van Belkom ontdekte dat jongeren wel degelijk actief zijn. Niet bij ‘oude’ democratische vormen zoals politieke partijen en verkiezingen, maar wel bij actuele onderwerpen als klimaatverandering, dierenwelzijn, vervuiling en armoede. Van Belkom pleit er daarom voor om de democratische beginselen zo aan te passen dat de inbreng van jongeren een plaats krijgt.

Van Belkom ontdekte ook dat jongeren kritisch zijn op de informatie die zij krijgen voorgeschoteld, goed in staat zijn om nepnieuws te herkennen en trucs kennen om onder de radar te blijven van Big Tech. Toch zijn er volgens hem nog wel maatregelen nodig om de macht van Big Tech in te dammen.

Van Belkom eindigt zijn boek hoopvol. Hij heeft namelijk voorbeelden gevonden waarbij processen, mogelijk gemaakt door moderne technologie, jongeren betrekken bij democratische besluitvorming.

Bron: Channelweb

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Stijging ransomware aanvallen in het onderwijs
Zakkie alternatief voor mobieltjesverbod in onderwijs
Gelijke kansen in het onderwijs voor 3000 leerlingen met sociale robots