Home Thema's Digitale vaardigheden Campagne gelanceerd om zorgverleners te wapenen tegen desinformatie
Digitale vaardigheden

Campagne gelanceerd om zorgverleners te wapenen tegen desinformatie

Achtergrond

Toekomstige zorgverleners al tijdens hun mbo-studie bekwamen in het omgaan met desinformatie zodat ze later op de juiste manier het gesprek kunnen aangaan met patiënten en cliënten. Dat is het doel van de startpagina mbomediawijs.nl/desinformatie die het Practoraat Mediawijsheid en Netwerk Mediawijsheid onlangs lanceerden.

Op de startpagina kunnen docenten lespakketten, losse lessen, video’s en casussen en artikelen over desinformatie vinden. Bezoekers van de site wordt ook opgeroepen zelf hun ervaringen met desinformatie binnen hun onderwijspraktijk te delen.

Met de bijbehorende campagne ‘Goed in gesprek over verkeerde informatie’ willen het Practoraat Mediawijsheid en Netwerk Mediawijsheid docenten stimuleren meer les te geven over desinformatie en studenten goed voor te bereiden op gesprekken waarin desinformatie een rol speelt.

Goed in Gesprek Challenge

Onderdeel van de campagne is de Goed in Gesprek Challenge waarin jongeren uitgedaagd worden om hun beste gesprekstip te delen. Dat kan op twee manieren: via social media en in de les. Marieke Kuypers, Social Media Specialist en TikTokker met meer dan 90.000 volgers, is het gezicht van de campagne. De Challenge wordt georganiseerd door Netwerk Mediawijsheid in samenwerking met MBO Mediawijs, Beeld en Geluid en Kennisnet.

Genomineerden winnen sowieso kaarten voor het Goed in Gesprek Event, bij Beeld en Geluid op 14 juni 2022. Het event heeft toffe workshops, inspirerende influencers en natuurlijk de prijsuitreiking.

De jury kiest uit de genomineerden drie winnaars die een gastles krijgen van Marieke Kuypers (@mariekekuypers), Quinn en Aaron (@quinnenaaron) of Elbert Velleman (@ambulanceelbert). Marieke geeft een les over het herkennen van desinformatie, Quinn en Aaron over hoe je viral gaat op TikTok en Elbert over zijn ervaringen op de ambulance. Genomineerden maken bovendien kans op een kilo chocolade.

De jury let op de volgende criteria: Inhoudelijk waardevol, Creatief, Met humor, Pakkend en Toepasbaar. Speciale criteria voor de inzendingen vanuit de klassen zijn: Relevant voor de beroepspraktijk, Waardevol voor medestudenten, en Bruikbaar in (toekomstig) lesmateriaal.

Bron: Netwerk Mediawijsheid.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!