Home Thema's Digitale vaardigheden Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Digitale vaardigheden

Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand

Digitale wereld creëren in het onderwijs
Achtergrond

‘Zelf creëren en de macht in eigen hand houden’ is het stokpaardje van Felienne Hermans, hoogleraar Computer Science Education aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bedenker van onder meer het toegankelijke programmeersoftwarepakket Hedy. Daarom vindt ze digitale vaardigheden belangrijk voor inclusie, zo vertelt ze in een interview met Kennisnet.

Geef macht niet aan grote techbedrijven!

Hermans vindt dat – om verstandig, leuk en constructief deel te nemen aan de online wereld – het nodig is om iets van de technologie te begrijpen. Ze constateert echter dat veel leerlingen en volwassenen een consumptieve relatie hebben met de digitale wereld. Doordat mensen niet beseffen dat ze ook zelf digitale producten zoals apps kunnen maken geven ze de macht aan grote techbedrijven. Volgens Hermans is het beter om zelf te creëren en zo de macht in eigen hand te houden.

Hermans vindt het belangrijk dat de verantwoordelijkheid om leerlingen digitale vaardigheden te leren ook bij de leraren wordt gelegd omdat zo alle leerlingen worden bereikt. Ook is ze voorstander om digitale vaardigheden als basisvaardigheden op te nemen in het curriculum. Op de school waar ze zelf lesgeeft, Lyceum Kralingen in Rotterdam, zijn bij een project digitale vaardigheden in andere vakken geïntegreerd. Lesgeven in programmeren en digitale vaardigheden hoeft volgens Hermans niet altijd achter de computer. Programmeerles kan bijvoorbeeld ook op een digibord.

Digitaal inclusieve programmeersofware

Het toegankelijke programmeersoftwarepakket Hedy dat Hermans ontwikkelde is op allerlei manieren digitaal inclusief:

  • Leraren en leerlingen kunnen in hun eigen taal programmeren.
  • Het programma heeft ingebouwde features zodat blinde en slechtziende kinderen de software ook kunnen gebruiken.
  • Omdat meisjes vaak een laag technologisch zelfvertrouwen hebben, heeft Hedy vriendelijk uitgesproken foutmeldingen.
Tips en adviezen om te starten met digitale vaardigheden

Hermans heeft de volgende adviezen:

  • Voor po adviseert Hermans om samen met alle groepsleerkrachten van de school of stichting te kijken binnen welke contexten digitale vaardigheden zijn toe te passen. Dus hoe passen digitale vaardigheden binnen het aanbod van bijvoorbeeld taal en rekenen. 
  • Bij vo ligt het iets ingewikkelder om per vak digitale vaardigheden in te passen. Leraren zullen met elkaar in gesprek moeten over hoe ze digitale vaardigheden in vakken als Engels en geschiedenis een plaats gaan geven. 
  • Start gewoon met lessen digitale vaardigheden. Begin bijvoorbeeld met lessen in programmeren met Hedy.
  • Scholen moeten oppassen met apparaten kopen voor digitale vaardigheden, zoals robots. Het is beter te beginnen met lessen geven in digitale vaardigheden via het digibord of met de aanschaf van een paar laptops, als die nog niet voorradig zijn, en daarna langzaam uit te bouwen. 
  • Scholen/leraren die willen starten met lesgeven in digitale vaardigheden kunnen kijken naar software op basis van open source. Dat is community driven en is door leraren en programmeurs ontwikkeld. Daarbij voelen leraren zich onderdeel van een platform en zijn ze zelf ook onderdeel van het systeem en het product. 

Bron: Kennisnet.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!