Home Thema's Digitale vaardigheden Cursus leert studenten Hogeschool Inholland kritisch met data om te gaan
Digitale vaardigheden

Cursus leert studenten Hogeschool Inholland kritisch met data om te gaan

Cursus leert studenten Hogeschool Inholland kritisch met data om te gaan
Achtergrond

Hogeschool Inholland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid lanceren samen de cursus van MediaNumeric Academy. De gratis cursus moet studenten én professionals leren kritisch naar data te kijken, laten zien hoe je data verzamelt en analyseert, en hoe je data verwerkt in je eigen communicatie of storytelling.

MediaNumeric en de MediaNumeric Academy

MediaNumeric is een onderzoeksproject van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Hogeschool Inholland  samen met partners uit het werkveld en universiteiten in Frankrijk, Polen en Estland. Het doel van MediaNumeric is om leermiddelen te ontwikkelen voor multimedia-data-gestuurde journalistiek en mediaproductie. Het project leidde naast een  onderzoeksrapport en whitepapers, de MediaNumeric Academy op.

MediaNumeric Academy hard nodig

Volgens Natalia Berger, onderzoeker aan het lectoraat Inclusion and the Creative Industries van Inholland, is de cursus hard nodig in deze tijd. “We moeten leren hoe om te gaan met data en ons bekwamen in mediageletterdheid. Het is net zoals lezen, schrijven en rekenen een vereiste, omdat de invloed van online informatie niet te stoppen is. Het is daarom nodig dat je die informatie op waarde kunt schatten. En als professional is het daarnaast belangrijk dat je weet hoe je betrouwbare data verzamelt en moet interpreteren.”

Didi Baas, student Creative Business aan Inholland, heeft er baat bij gehad. “Ik kijk nu echt anders naar het nieuws. Zo ga ik niet meer uit van één bron, trek ik minder snel conclusies en kijk ik genuanceerder en kritischer naar wat er in de media verschijnt.”

Voor alle studenten belangrijk

Momenteel krijgen vooral studenten van de opleiding Creative Business deze cursus aangeboden als extra optie in hun curriculum. Maar de bedoeling is dat dit een vaster onderdeel gaat worden van deze studie. Het liefst ziet Berger dat alle studenten van Inholland op zijn minst een deel van deze basis meekrijgen. Susannah Montgomery, onderzoekerbij het lectoraat Media, Technologie and Society van Inholland wil vooral dat de cursus een mindset teweegbrengt: “Dat, als je te maken krijgt met nieuwe ontwikkelingen in AI, je genoeg vertrouwen hebt om daarmee om te kunnen gaan. Dat je kritisch kunt en blijft nadenken, en een basis hebt waar je op kunt terugvallen.”

Bron: Hogeschool Inholland.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics