Home Thema's Digitale vaardigheden De meest mediawijze klas van Nederland 2023 komt uit Naaldwijk
Digitale vaardigheden

De meest mediawijze klas van Nederland 2023 komt uit Naaldwijk

De meest mediawijze klas van Nederland 2023 komt uit Naaldwijk
Nieuws

Groep 8A van de Bernadetteschool uit Naaldwijk heeft de dertiende editie van de MediaMasters gewonnen. De groep speelde de serious game over kansen en gevaren van digitale media het beste en versloeg maar liefst 8400 klassen. Bij het speciaal (basis)onderwijs ging de prijs naar klas M7/8 van Kindcentrum de Marel uit Goes. MediaMasters is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid en is speciaal voor leerlingen tussen de tien en twaalf jaar in po, so en sbo.

Meest mediawijze klas van Nederland 2023

MediaMasters, waarbij op zoek wordt gegaan naar de meest mediawijze klas van Nederland, is een vast onderdeel van de Week van de Mediawijsheid. Die was dit jaar van 9 tot en met 17 november. Bij MediaMasters konden leerlingen bits te verdienen door samen MediaMissies te volbrengen, door de games op MediaMasters Extra te volbrengen en door mediawijze uitdagingen aan te gaan. Dit konden ze zowel op school als thuis doen.

De aftrap van MediaMasters was dit jaar extra bijzonder door een bezoek van demissionair staatssecretaris van Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen aan groep 8B van de Liduina basisschool in Den Haag. Een van de onderwerpen in MediaMasters dit jaar was de manier waarop AI de verspreiding van desinformatie en nepnieuws kan vereenvoudigen. Aan de dertiende editie deden 8400 klassen mee met in totaal 188.263 leerlingen. Dit is 50 procent van alle leerlingen van tien tot twaalf jaar in Nederland.

De uitslag van dertiende editie van MediaMasters was een primeur. Groep 8A van de Bernadetteschool uit Naaldwijk en groep 7/8 van IKC St. Vitus uit Winschoten eindigden namelijk met evenveel punten. Om toch één winnaar aan te kunnen wijzen, werden de extra creatieve opdrachten in MediaMasters door een vakjury beoordeeld. Groep 8A van de Bernadetteschool ging er uiteindelijk met de winst vandoor.

Meest mediawijze klas van Nederland in het speciaal onderwijs

MediaMasters had een speciale competitie voor het speciaal (basis)onderwijs. Daar waren de afleveringen ondersteund met gebarentaal en ondertiteling. Ook was er voor slechtziende of blinde kinderen audiodescriptie beschikbaar. Klas M7/8 van Kindcentrum de Marel uit Goes werd de winnaar van de speciaal (basis)onderwijs-competitie.

In 2024 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats van 8 tot en met 15 november 2024.

Bronnen: Netwerk Mediawijsheid, MediaMasters.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics