Home Thema's Digitale vaardigheden Edulab helpt bij docentprofessionalisering door educatieve technologie
Digitale vaardigheden

Edulab helpt bij docentprofessionalisering door educatieve technologie

Achtergrond

Bij het ROC van Twente werken sinds 2020 vier adviseurs educatieve technologie met behulp van een Edulab aan docentprofessionalisering met behulp van educatieve technologie. Muriël Kleisterlee en Harriët Leget van Kennisnet spraken met drie van hen, Bas Heerink, Marije Hoek en Denise Brilman, over hun ervaringen.

Versnippering

Volgens het duo was de versnippering van het ROC van Twente een grote uitdaging. De onderwijsinstelling heeft 9 colleges, ongeveer 80 onderwijsteams, 2.500 medewerkers, ruim 40 locaties, meer dan 200 beroepsopleidingen en 22.000 studenten. Daardoor zijn er veel eilandjes en vinden mensen steeds opnieuw het wiel uit. Omdat die verbinding ontbrak ontstond de behoefte om educatieve technologie en ict te centraliseren in het verder juist gedecentraliseerde ROC.

Het Edulab voorziet daarin. Het is een ruimte in de centrale hal van de Gieterij, een van de hoofdlocaties van het ROC van Twente. In een lokaal voorzien van technologieën als VR, augmented reality, robots die geprogrammeerd kunnen worden en 3D-printers kunnen docenten workshops volgen bij de adviseurs educatieve technologie, die hen laagdrempelig de invloed van tech laten ervaren op leren. Ook kunnen ze kennismaken met de mogelijkheden die technologie biedt om onderwijs te verbeteren en te vernieuwen. Bijvoorbeeld voor lessen over digitaal burgerschap.

Voordeel

Heerink legt het voordeel van het Edulab uit: “Met het Edulab kunnen we de mensen die enthousiast zijn over educatieve technologie makkelijker bij elkaar krijgen. Een docent kan wel een VR-bril willen, maar niet alle teammanagers zullen zo snel zeggen: ‘Schaf er maar eentje aan’, want kan die docent er wel mee werken? Bij Edulab hebben we de inhoudelijk-didactische expertise om mensen daar wegwijs in te maken. Als je als docent eenmaal weet hoe het werkt, kun je daarna met een goed plan naar je teammanager.” 

Docenten bereiken

Het is belangrijk om docenten te bereiken, vinden de adviseurs. Daarom zetten ze allerlei middelen en netwerken in waaronder intranet, Teams, studiemiddagen over bijvoorbeeld gamification-tools en een driedaagse mini-Bett met workshops over educatieve technologie. Verder willen ze een glossy uitbrengen, waarin ze inspirerende voorbeelden en laagdrempelige adviezen over educatieve technologie gaan geven.

Naast de adviseurs promoten ook andere medewerkers van ROC van Twente de inzet van educatieve technologie. Zo heeft elk college een adviseur educatieve technologie en ict en loopt er bij één college een pilot met een i-coach, die één dag per week op het Edulab werkt. Verder is er een netwerk van ambassadeurs educatieve technologie.

Docentprofessionalisering

Docentprofessionalisering vindt verder plaats via een professionele en leergemeenschap (plg) bestaande uit 10 docenten onder leiding van het Edulab. In deze leergemeenschap wordt vanuit wetenschappelijke kennis, observatie en de resultaten van de studenten de inzet van educatieve technologie in de klas onderzocht. Deze plg is collegeoverschrijdend.

Collegebezoeken

Docenten komen niet alleen naar het Edulab toe, de vier adviseurs bezoeken de docenten ook op hun eigen colleges. Denise Brilman: “We kijken hoe we bestaande lessen kunnen digitaliseren. Kunnen we educatieve technologie in de vorm van virtual reality, 3D-printing of andere digitale tools daaraan toevoegen? We laten docenten zien hoe ze iets anders kunnen aanpakken en hopen dat wat wij hun daarover aanreiken zich als een olievlek verspreidt binnen het college.” 

Een mooi voorbeeld daarvan zijn de nieuwe lesideeën voor digitaal burgerschap. De adviseurs maakten een menukaart met lesideeën waarmee docenten in de praktijk aan de slag kunnen.

Tip

Aan het eind van het interview heeft Heerink een tip voor andere mbo’s die met een Edulab aan de slag willen:  “Als je alle studenten wilt laten profiteren van educatieve technologie en grootschalige onderwijsverbetering nastreeft, dan moet je het hele team inclusief de teammanager er in een vroeg stadium bij betrekken. Maak ze deelgenoot van waar je mee bezig bent met mooie praktijkvoorbeelden. En als adviseur educatieve technologie moet je proberen ervoor te zorgen dat je die back-up van boven hebt. Want het werkt twee kanten op: docenten die mooie dingen doen en managers die dat faciliteren. Doe je dat te laat, dan blijft het alleen bij de enthousiastelingen hangen.” 

Bron: Kennisnet.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!