
Hebben leerlingen meer baat bij een digitale of papieren agenda?

Help je leerlingen met planningsproblemen meer met een digitale of met een papieren agenda? Leraar24, een samenwerkingsverband tussen Kennisnet, het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, stelt deze vraag aan een huiswerkdeskundige, een docent en een leerling.
Ankie Remijn, huiswerkdeskundige en oprichter van Investeren in leren, ziet dat leerlingen vaak het overzicht verliezen bij het gebruik van digitale tools zoals een app. Een beeld dat Margo van Dijk, biologiedocent aan het 2College Durendael in Oisterwijk, herkent. Daarom voerde haar school het gebruik van Plenda verplicht in: een werkboek en planagenda ineen. Bij Remijns huiswerkbegeleiding is een papieren agenda verplicht. Ze vindt het belangrijk dat leerlingen één plek hebben waar al hun huiswerk samenkomt. Dat zorgt voor rust in hun hoofd en minder stress. Remijn is overigens niet tegen digitale agenda’s of planningstools, maar ze pleit ervoor om er een papieren agenda naast te gebruiken.
De leerling als ervaringsdeskundige
Justin, 15 jaar, 3 havo, is ervaringsdeskundige. Zijn school werkt in de digitale leeromgeving its learning. Hij schafte voor de brugklas een papieren agenda aan, maar gebruikte die amper omdat hij zijn huiswerk digitaal kon opzoeken. Hij raakte echter al snel het overzicht kwijt, zeker in de periode van verplicht thuisonderwijs. Momenteel plant Justin nog steeds niet in een papieren agenda. Wel gaat hij elke ochtend en twee middagen per week langs bij de orthopedagoog van school, die hem helpt met zijn planning. Samen zetten ze al zijn huiswerk in een digitaal planningssysteem dat Justin meer overzicht en structuur geeft. Justin ziet nu ook het nut in van extra aandacht voor plannen: “Mijn cijfers gaan weer omhoog en ik heb mijn huiswerk sneller af.”
Bronnen: Leraar24, Nationale Onderwijsgids
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct