Home Thema's Digitale vaardigheden Het belang van nieuwswijsheid in de klas
Digitale vaardigheden

Het belang van nieuwswijsheid in de klas

Belang-nieuwswijsheid-klas
Achtergrond

Wat is het belang van nieuwswijsheid in de klas? Tijdens de Dutch Media Week ging Tjipcast in gesprek hierover met Patricia van Rijswijk, mediaspecialist nieuwswijsheid bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. In de podcast ‘Hoe kun je aan de slag met nieuwswijsheid in de klas?’ kwamen thema’s aan de orde als manipulatie, fakenieuws en desinformatie en de invloed van influencers. Ook was er aandacht voor succesverhalen in het onderwijs.

Nieuwswijsheid in de klas

Van Rijswijk verstaat onder nieuwswijsheid ‘mensen helpen met kennisoverdracht om te navigeren in het nieuws- en informatielandschap’. Voor jongeren is nieuwswijsheid belangrijk, aldus Van Rijswijk, om beter feiten van meningen te onderscheiden en om te begrijpen dat nieuws een product is dat nog gemaakt moet worden door mensen. Bovendien is het altijd een versimpeling van wat er eigenlijk gaande is.

Vervolgens gaat Van Rijswijk in op het verschil tussen beïnvloeden en manipuleren en de (negatieve) invloed die influencers daarbij kunnen hebben. Daarbij wil Van Rijswijk jongeren niet ervan weg houden maar ze wel het proces erachter – bijvoorbeeld een verdienmodel – leren herkennen.

Tips voor scholen over nieuwswijsheid

Van Rijswijk heeft verschillende tips voor scholen om leerlingen te helpen bij het herkennen. Zo kun je het in de klas hebben over desinformatie, de vormen ervan en de technieken die daarbij worden toegepast zoals emotie, polariserende teksten en het in diskrediet brengen van anderen. Van Rijswijk neemt daarom in workshops op het instituut docenten en leerlingen mee in de toegepaste technieken zodat ze die leren herkennen.

Van Rijswijk licht ook toe wat ‘framing’ is en hoe je daarover als docent met leerlingen in gesprek kunt gaan. Bijvoorbeeld door te laten zien dat video’s en foto’s soms slechts een deel van de waarheid vertellen.

Van Rijswijk vindt het belangrijk dat jongeren tussen de 12 en 18 nu nieuwswijs worden gemaakt. “Als we dat nu niet doen hebben we over 20 jaar een probleem.”

Over Tjipcast

Tjipcast is een podcast van Tjip de Jong. Hij is onderzoeker, adviseur, docent, spreker, schrijver en podcastmaker.

Bron: Tjipcast.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek