Home Thema's 4. Digitale vaardigheden IT’ers twijfelen over toekomstbestendigheid van vaardigheden
4. Digitale vaardigheden

IT’ers twijfelen over toekomstbestendigheid van vaardigheden

Achtergrond

IT’ers maken zich vaker zorgen over het feit of hun vaardigheden bij de uitoefening van hun baan over 20 jaar nog relevant zijn dan andere Nederlanders. Dat blijkt uit een bericht van AG Connect over een onderzoek van HR-specialist Lepaya. Het bedrijf ondervroeg 1146 Nederlanders, waarvan ruim een derde, 393, als eindverantwoordelijke of uitvoerende betrokken was bij IT.

Van de 393 IT’ers gaf minstens 45 procent aan zich zorgen te maken over de relevantie van hun vaardigheden over 20 jaar, bij de overige 753 – de niet-IT’ers – was dit 38 procent. Het onderzoek maakte bij de IT’ers ook nog een onderscheid tussen (mede)beslissers, adviserenden, uitvoerenden en eindverantwoordelijken. Van hen zijn (mede)beslissers met bijna 51 procent het meest negatief en eindverantwoordelijken met bijna 45 procent het minste.

Hoewel een flink deel van de IT’ers zegt zich zorgen te maken over de relevantie van de vaardigheden in de toekomst, krijgt het toekomstbestendig maken van de vaardigheden nog vaak onvoldoende aandacht. Zo vindt bijna 40 procent van de (mede)beslissende IT’ers dat er meer gedaan moet worden. Bij de eindverantwoordelijke IT’ers vindt slechts 31 procent dat. Ook bij de roep om ondersteuning vanuit de werkgever zijn er duidelijke verschillen: 45,5 procent van de (mede)beslissers wil meer ondersteuning, tegenover 51,7 procent van de eindverantwoordelijken.

Een overgrote meerderheid van de IT’ers – 91 procent – vindt dat ze momenteel over de juiste vaardigheden beschikken om hun werkzaamheden uit te kunnen voeren. Bij de eindverantwoordelijken is dit percentage met net iets meer dan 93 procent het hoogste, bij (mede)beslissers is dat met iets meer dan 89 procent het laagste.  Van alle 1146 ondervraagden is het percentage 92 procent.

Lees hier het artikel van Eveline Meijer van AG Connect over het onderzoek. Lees hier het artikel van Lepaya over het onderzoek.

Delen:
Trending topics
Aanpassen aan het nieuwe onderwijslandschap: hoe doe je dat?
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl