
Kabinet pakt regie op digitalisering

Coördinerend bewindspersoon Van Huffelen (Digitalisering) heeft de werkagenda voor een veilige, inclusieve en kansrijke digitale samenleving gepresenteerd. Het kabinet heeft in deze eerste werkagenda de thema’s ‘digitaal fundament’ en ‘digitale overheid’ uit de hoofdlijnenbrief van 8 maart jl. verder uitgewerkt en gespecificeerd. Daarmee is het de eerste stap in de concrete invulling van de ambities van het kabinet voor de digitale transitie van Nederland.
Van Huffelen: “Het is de hoogste tijd dat we als kabinet regie pakken op digitalisering. Als coördinerend bewindspersoon wil ik onze kenmerkende Nederlandse waarden als veiligheid, democratie, zelfbeschikking, privacy en transparantie veiligstellen. Daarom zet ik in deze agenda in op digitale vaardigheden, de id-wallet, het bestrijden van desinformatie en het reguleren van algoritmes.”
Digitale vaardigheden
Het kabinet gaat digitale geletterdheid toevoegen aan het curriculum voor basis- en voortgezet onderwijs, zodat leerlingen al vroeg beschikken over voldoende vaardigheden om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die digitalisering biedt. Ook komt er in elke arbeidsmarktregio laagdrempelig scholingsaanbod voor omscholers en schoolverlaters om gevorderde digitale vaardigheden op bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (AI) te leren.
Bestrijden desinformatie
Het kabinet wil de verspreiding van desinformatie terugdringen. Ook gaat het kabinet veilige alternatieven inzetten en stimuleren voor online platformen en diensten bij publieke instellingen.
Keurmerk algoritmes
Algoritmes met een hoog risico voor mensen krijgen een soort keurmerk (CE-markering) en worden geregistreerd in een Europese database. Ook gaat de overheid mensenrechtentoetsen op algoritmes uitvoeren.
Wallet
Europa wil in 2025 afspraken over Europese id-wallets (digitale kluizen). Nederland wil in 2023 een eerste proefversie van een publieke open source wallet. Daarin kunnen burgers bijvoorbeeld een rijbewijs, diploma of verzekeringsgegevens opslaan.
Concrete doelen
De eerste werkagenda bevat ook vijf concrete doelen:
- Iedereen kan meedoen in het digitale tijdperk
- Iedereen kan de digitale wereld vertrouwen
- Iedereen heeft regie op het digitale leven
- Een waardengedreven digitale overheid die werkt voor iedereen
- Versterken van de digitale samenleving in het Caribisch deel van het koninkrijk
De werkagenda zal jaarlijks worden geactualiseerd. Daarbij wordt gekeken naar de balans tussen ambitie en haalbaarheid.
Bron: Rijksoverheid
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct