Home Thema's Digitale vaardigheden Leerlingen over de ICT-skills van hun docenten
Digitale vaardigheden

Leerlingen over de ICT-skills van hun docenten

Lerares laat filmpje zien op tablet
Achtergrond

Een docent die niet weet hoe hij de beamer moet aanzetten of een YouTube-filmpje aan de praat krijgt. Dit soort praktijken lijken in het digitale tijdperk steeds minder vaak voor te komen. Een tijdperk waarin 21st century skills van leerlingen centraal staan. Voor docenten zijn die bijna net zo belangrijk. Sander van Duin (17), Tom Koopman (17) en Nolita Jacott (14) hebben een uitgesproken mening over de ICT-vaardigheden van hun docenten.

Sander van Duin

Sander van Duin zit nu in het eerste leerjaar op het Hoornbeeck College in Rotterdam en is meer dan bereid om een boekje open te doen over de ICT-vaardigheid van zijn docenten. “Ik volg de opleiding tot ICT-beheerder op niveau vier en kan stellen dat mijn docenten zeer vaardig zijn met ICT. Elke leerling zit in de les met zijn of haar eigen laptop, want de meeste lessen zijn online te vinden.

“Afgelopen les had iemand voor de gein zijn laptop aangesloten op het digibord en hebben we Minecraft gespeeld”

Ook werken we met een programma genaamd ‘Instant Learning’. Hierin staat een overzicht van de opdrachten die wij moeten maken en op dit platform kunnen inleveren. Huiswerk krijgen we ook via de mail toegestuurd. Om onze inbox overzichtelijk te houden, krijgen we les in het ordenen van onze mail met behulp van bijvoorbeeld tussenkopjes en mappen. En ook niet onbelangrijk: alle docenten zijn goed te bereiken via de mail. Zelfs als ze niet op school aanwezig zijn.” Los van de specifieke ICT-vakken zijn ook de reguliere lessen, zoals Nederlands en Engels, toegespitst op de richting ICT-beheer. “Zo leren we bij het vak Nederlands bijvoorbeeld hoe wij het beste bij een servicedesk kunnen helpen. En bij Engels staat meer dan vijftig procent van de lessen online.”

Over het algemeen is Sander zeer te spreken over de ICT-skills van zijn docenten. “Elke docent is gespecialiseerd in zijn of haar eigen vakgebied. Meneer Klop leert ons de dingen die we moeten weten op een grappige manier. Afgelopen les had iemand voor de gein zijn laptop aangesloten op het digibord en hebben we Minecraft gespeeld. Dat vond meneer Klop prima, maar op een gegeven moment heeft hij ons natuurlijk wel aan het werk gezet. Meneer Rietveld is een andere docent die ons veel ruimte geeft om zelfstandig te werken. Hij geeft les in netwerkbeheer. Je kunt hem alles vragen, want hij weet precies hoe het werkt en kan het duidelijk uitleggen.”

Tom Koopman

Tom Koopman is eerstejaars op het ROC Midden Nederland in Utrecht. Hij volgt de richting ‘ondernemer retail’. Binnen zijn opleiding heeft hij het iets minder getroffen als het op ICT-vaardigheid van docenten aankomt. “Op onze school wordt er niet veel aandacht besteed aan ICT. We werken wel met het online platform Sharepoint. Hierop staat een overzicht van de opdrachten die wij moeten inleveren, ons rooster en onze cijfers. We zijn pas sinds enkele jaren stapsgewijs de overstap aan het maken van Blackboard naar Sharepoint. Doordat het voor de docenten ook nog vrij nieuw is, kunnen wij met onze vragen slechts terecht bij één docent. En hij is niet altijd aanwezig.”

“Hierdoor gingen we uiteindelijk aan de hand van simpele spelletjes en puzzels berekeningen en formules maken in Excel”

Wél kan Tom op zijn ROC een extra cursus volgen om zijn kennis bij te spijkeren over Microsoft Word en Excel. “Dankzij deze cursus mocht ik meedoen aan het NK Office en dat was supergaaf. Mevrouw Arends is de docent van deze cursus en zij is ook duidelijk de meest ICT-vaardige docent die ik heb. Zij geeft ook net op een andere manier les. Zo kunnen leerlingen zelf input leveren voor de lessen. Hierdoor gingen we uiteindelijk aan de hand van simpele spelletjes en puzzels berekeningen en formules maken in Excel. Ook kun je haar alles vragen over Excel en Word. Ze weet overal iets van en legt het duidelijk uit. Mevrouw Arends is niet zoals andere docenten die soms in de les aan een leerling vragen hoe iets werkt of het zelf nog moeten opzoeken op Google.”

Nolita Jacott

Nolita Jacott zit in klas 3A1 op het Spinoza Lyceum, een Daltonschool in Amsterdam. Iedereen bij haar op school werkt met een iPad, ook de docenten. Al kunnen niet alle docenten zich vinden in deze werkwijze. “Ik vind het lekker werken met de iPad, maar sommige docenten geven nog steeds de voorkeur aan boeken en schriften. Bij taalvakken vind ik het zelf ook wel fijn om een schrift te hebben. Als ik het uitschrijf, blijft de spelling bij mij beter hangen.” Ook docenten lopen soms tegen de nadelen van de nieuwe technologie aan. “Zij hebben weleens problemen met inloggen, de wifi of het opstarten van de iPad, maar kunnen dan altijd ICT-hulp erbij roepen. Dit is een team van ongeveer vijf mensen die je bij alle ICT-problemen kunnen helpen.”

“Mevrouw Maarssen, mijn docent Engels, werkt veel met Kahoot en Quizlet Live en laat ons geregeld filmpjes op het digibord zien”

Bij de meeste vakken wordt volop gebruikgemaakt van de iPad. “Bij aardrijkskunde hebben wij bijvoorbeeld helemaal geen schrift meer. Het lesmateriaal, ons huiswerk en de uitleg staan allemaal online. De lessen worden gebruikt om aan de hand van een PowerPoint extra uitleg te geven.” De ICT-skills van één docent springen er wat Nolita betreft sowieso uit. “Dat is mevrouw Maarssen, mijn docent Engels. Zij werkt veel met Kahoot en Quizlet Live en laat ons geregeld filmpjes op het digibord zien.” Toch denkt Nolita dat haar school nog wat vooruitgang kan boeken qua ICT. “Er is altijd ruimte voor verbetering. Ik denk dat ICT nog breder ingezet kan worden op onze school en dat momenteel nog niet alle mogelijkheden worden benut. Mijn docenten kunnen bijvoorbeeld nog meer klassikaal doen met de iPad en het digibord en kunnen hierbij ook meer verschillende programma’s inzetten.”

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!