Home Thema's Digitale vaardigheden Meet je eigen ecologische digitale voetafdruk
Digitale vaardigheden

Meet je eigen ecologische digitale voetafdruk

Achtergrond

Hoe duurzaam is jouw digitale levensstijl en wat is je CO2-impact? Om dat in beeld te brengen ontwikkelden ondernemers Lija en Rodolfo Groenewoud van Vliet en zintuigelijk kunstenaar Leanne Wijnsma het platform E-Missions.nl.

Het trio brengt met behulp van impactcalculators de CO2-impact van tien onderwerpen met betrekking tot digitalisering in beeld: audio streaming, blockchain, cloud storage, e-mail, online gaming, searching, smart devices, social media, video conferencing en video streaming.

E-mail

Per onderwerp kan de gebruiker eerst aangeven wat hij zelf doet. Zo wordt bijvoorbeeld bij e-mail gevraagd hoeveel e-mails iemand per dag verstuurd, hoeveel procent van de e-mails bijlagen bevatten en hoeveel mensen er in het bedrijf werken. Vervolgens wordt dit omgerekend in energieverbruik, uitstoot en bomen. De persoonlijke resultaten worden vergeleken met het gemiddelde. Zo blijken er gemiddeld per persoon per dag 75 e-mails te worden gestuurd, waarvan 24% bijlagen bevatten. Elk topic sluit af met een aantal tips om je ecologische digitale voetafdruk te verlagen.

Sensing CO2

De website gaat daarna nog verder. Met Sensing CO2 krijgen gebruikers de mogelijkheid hun CO2-uitstoot om te zetten in een zintuiglijke smaakbeleving. Daarvoor wordt CO2-bubbels toegevoegd aan een koolzuurhoudende drank. Op deze manier willen de initiatiefnemers wetenschappelijke data verbinden met menselijke zintuigen en abstracte getallen met directe ervaring.

Digitale etiquette

Volgens het trio staat het verlagen van de milieu-impact van digitaal gedrag (bijna) nooit op de bucketlist van duurzaamheidsmaatregelen bij een organisatie. Daarom ontwikkelde E-Missions een Digitale Etiquette-tool, waarmee elke organisatie, elk team of elke groep medewerkers een gedragscode kan bespreken, definiëren en toepassen om de digitale werkstijl van de eigen organisatie groener te maken en zo bij te dragen aan de duurzaamheidsstrategie.

Bron: E-Missions, NEMO Kennislink

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Met cyberrisicopool als mbo samen risico dragen
Lessen uit ransomware-aanval op British Library
Vlaamse scholen boeken opnieuw digitale vooruitgang