Home Thema's Digitale vaardigheden Microcredentials hebben grote meerwaarde
Digitale vaardigheden

Microcredentials hebben grote meerwaarde

Achtergrond

Als microcredentials een standaard aanbod wordt, heeft het een grote meerwaarde en helpt het om te investeren in wat echt waardevol is. Dat is de conclusie van een artikel dat SURF schreef over Make IT Work, een uniek omscholingstraject op hbo-niveau voor een carrière in de ict bij de Hogeschool van Amsterdam, dat gebruik maakt van microcredentials.

Maatwerk met microcredentials

Bij Make IT Work hebben studenten die het omscholingsprogramma van vijf maanden volgen vooraf een match met een werkgever. Ze krijgen daarbij een baangarantie van zes maanden en het is de bedoeling dat dit daarna een vaste aanstelling wordt.

Voor Ronald Kleijn, programmaleider Make IT Work, is het een groot voordeel dat studieonderdelen die microcredentials opleveren verband met elkaar houden maar geen vaststaand geheel vormen. Daardoor kun je het onderwijsaanbod ‘loosely coupled’ maken, maatwerk leveren en aandacht besteden aan wat op dat moment voor een student belangrijk is in de studieloopbaan of toekomstige carrière. Bovendien geeft de microcredential de student echt iets mee, omdat het informatie bevat over wat er is geleerd, wat voor materiaal is gebruikt, wat is getoetst en wie dat heeft getoetst.

Voordelen microcredentials voor studenten

In het artikel komt ook student Make IT Work Soheil aan het woord. Hij is een vurig pleitbezorger van microcredentials. “Microcredentials zijn heel handig. Het zijn certificaten gebaseerd op skills die je hebt behaald. Make IT Work vulde het gat op dat ik had tussen mijn opleiding en de stap naar werk.” Soheil zet zijn microcredentials ook op LinkedIn, zodat werkgevers precies kunnen zien wat hij heeft gedaan en wat hij kan. Soheil heeft inmiddels een baan bij een internationale IT-organisatie.

Voordelen microcredentials voor werkgevers

Rick-Jan Scheepe, coördinator DICTU Academy en strategisch adviseur Leren & Ontwikkelen bij DICTU, een van de grootste ict-dienstverleners binnen de Rijksoverheid, ziet ook voordelen:

  • Microcredentials helpen om dezelfde taal te spreken.
  • Microcredentials geven informatie over vaardigheden, die iemand heeft, zodat je op basis daarvan kunt selecteren.
  • Dankzij microcredentials kunnen medewerkers binnen en buiten de organisatie beter uitgewisseld worden. Op die manier wordt talent duurzaam inzetbaar.
  • Met microcredentials als bouwstenen kunnen studenten een pakket samenstellen dat individueel passend is.

Directeur Marcel Flipse van IT-bedrijf MyBit Group ziet ook voordelen:

  • Kandidaten volgen erkend onderwijs. Dat geeft zekerheid voor studenten en werkgevers.
  • De mensen die via Make IT Work bij MyBit komen zijn slim en gemotiveerd, vaak wat ouder en met een hbo- of wo-opleiding op zak.
  • Microcredentials helpen om talent spitser te ontwikkelen en selecteren. Je kunt gericht investeren in skills die iemand nog moet aanleren.

Bron: SURF.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Drie lessen van een sectorbrede cybercrisisoefening