
Minorstudenten Erasmus moeten essay schrijven met ChatGPT

Studenten van de minor Artificial Intelligence and Societal Impact van de Erasmus Universiteit Rotterdam moeten een verslag schrijven over een door ChatGPT geschreven essay. Tegelijkertijd krijgen ze college over hoe AI technisch in elkaar zit en moeten ze zelf een essay schrijven. Michele Murgia, onderwijscoördinator van de minor, hoopt dat de studenten hierdoor kritisch leren nadenken over AI, dat ze de verschillen zien tussen hun eigen en het gekopieerde essay en dat ze inzien dat AI nooit echt creatief kan zijn.
In het verslag over het door ChatGPT geschreven essay moeten studenten zich verschillende zaken afvragen zoals:
- Wat vraag ik de bot?
- Welk antwoord krijg ik?
- Klopt de informatie die ik krijg?
- Wat vind ik van de schrijfstijl?
Volgens Murgia kan AI nooit echt creatief zijn omdat het zich baseert op historische data. Dit kan tot gevolg hebben dat er verouderde normen en vooroordelen in de tekst staan. Murgia: “Als je vastzit in het verleden komt er niets nieuws tot stand.”
Murgia illustreert dit met een door ChatGPT geschreven essay over de gevolgen van AI op kunst. Het essay beschrijft twee perspectieven maar blijft oppervlakkig. Dat komt volgens Murgia omdat ChatGPT het verleden herkauwt en niet zelf interpreteert. Het geeft ook geen argumenten waarom het ene perspectief wel gelijk heeft en het andere niet.
Tijdens de minor leren studenten ook hoe ChatGPT hen wel kan ondersteunen. Zo kan de bot bijvoorbeeld een introductie schrijven voor een essay. Daarbij moet de student de tekst wel vervangen door eigen tekst, omdat de universiteit het anders ziet als fraude.
De minor is niet het enige programma op de Erasmus dat ChatGPT inzet. Zo maken studenten bij Filosofie een samenvatting van een filosofische tekst. Daarbij is er ook aandacht voor de mogelijkheden en beperkingen van de bot. Community for Learning and Innovation onderzoekt momenteel of andere programma’s op de Erasmus ook ChatGPT gebruiken.
Bron: Erasmus Magazine
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct