Home Thema's Digitale vaardigheden Nederlandse jongeren Europese koplopers digitale vaardigheden
Digitale vaardigheden

Nederlandse jongeren Europese koplopers digitale vaardigheden

digitale vaardigheden
Achtergrond

Nederlandse jongeren scoren steeds beter op het gebied van digitale vaardigheden. Zo zijn jongeren van 12 tot en met 25 jaar de afgelopen vier jaar digitaal vaardiger geworden en nemen jongeren van 16 tot en met 25 jaar qua digitale vaardigheden op een ranglijst van 27 Europese landen een tweede plaats in, na Kroatië. Dat meldt het CBS in het kader van de Jeugdmonitor.

Vier deelvaardigheden

De digitale vaardigheid van jongeren wordt bepaald aan de hand van resultaten op vier deelgebieden:

  • Communicatie: o.a. e-mailen, bellen via internet, sociale netwerken gebruiken en het uploaden van zelfgemaakte foto’s, muziek, video’s, tekst of software.
  • Informatie: o.a. informatie opzoeken via internet, bestanden verplaatsen en foto’s opslaan in de cloud.
  • Computers/online diensten: o.a. online winkelen, apps installeren en een cursus volgen via internet.
  • Software: o.a. het gebruik van programma’s voor tekstverwerking en spreadsheets en het schrijven van computerprogramma’s in een programmeertaal.

Op het deelgebied ‘communicatie’ was het aandeel jongeren in 2019 met meer dan digitale basisvaardigheden het grootst (94 procent). Bij ‘informatie’ en ‘computers/online diensten’ was de score 86 procent en bij ‘software’ 83 procent.

Vergelijking met 2015

In vergelijking met 2015 maken meer Nederlandse jongeren van 12 tot en met 25 jaar (bijna) dagelijks gebruik van internet (96 procent tegenover 93 procent). Ook het percentage jongeren met meer dan digitale basisvaardigheden is de afgelopen vier jaar gegroeid: van 63 naar 72 procent.

Verschillen per segment

Er zijn geen verschillen tussen jongens en meisjes wat betreft het percentage met meer dan basisvaardigheden: jongens scoren 71 procent, meisjes 72 procent. Wel scoren 12-18 jarigen aanmerkelijk lager dan 18-25 jarigen: 62 procent tegenover 79 procent. Het grootste verschil is er op het deelgebied ‘informatie’: 76 tegenover 95 procent. Dat betekent dat 12-18 jarigen een stuk minder vaardig zijn als het gaat om bijvoorbeeld informatie zoeken op het internet.

Europa

In Europa scoren Nederlandse jongeren van 16 tot en met 25 jaar uitstekend op het punt van meer dan digitale basisvaardigheden: 78 procent tegenover het Europese gemiddelde van 56 procent. Onderaan deze ranglijst van 27 landen bungelt Roemenië met 22 procent. Onder digitale basisvaardigheden wordt hier het totaal van de vier deelgebieden verstaan.

Toelichting

Het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen werd in 2019 onder 5 610 Nederlanders vanaf 12 jaar gehouden, waarvan 963 in de leeftijdscategorie 12 tot 25 jaar. 

Bron: CBS.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Schaduw-ict, de IBP-uitdaging van ChatGPT
Stappenplan voor smartphonebeleid op school
Hoe betrek je als school ouders bij mediawijsheid?