Home Thema's Digitale vaardigheden Safer Internet Day: extra aandacht voor veilig internetten
Digitale vaardigheden

Safer Internet Day: extra aandacht voor veilig internetten

Safer Internet Day
Achtergrond

Tijdens Safer Internet Day 2021, dat dit jaar valt op 9 februari, staat veilig internetten wereldwijd extra in de schijnwerpers. Geen overbodige luxe nu in coronatijd internet een favoriet tijdverdrijf vormt en iedereen in het voortgezet onderwijs online lessen volgt. In Nederland kun je voor tips rondom veilig internetten terecht op Veiliginternetten.nl. We spraken over het initiatief met Esther Mieremet, projectleider veiliginternetten.nl bij ECP. Ze licht toe welke activiteiten er worden georganiseerd tijdens Safer Internet Day en ze geeft tips voor docenten die hun leerlingen verder willen helpen.

Veiliginternetten is een initiatief van ECP. Dit is een stichting die met behulp van ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken en van Justitie en Veiligheid en met de hulp van private partijen initiatieven opzet om ondersteuning te bieden bij de steeds verder digitaliserende samenleving. De site Veilig Internetten is één van die ECP-projecten, een website die is opgezet in 2014 en waar jaarlijks zo’n 1 miljoen burgers tips vinden om veilig te internetten. Deze tips zijn gecheckt door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van de Rijksoverheid.

Verder is ECP betrokken bij het Safer Internet Centre, dat zich weer specifiek richt op veilig internetgebruik door kinderen en jongeren en onderdeel is van het Europese Better Internet For Kids-programma. Safer Internet Centre Nederland bestaat uit drie organisaties, Netwerk Mediawijsheid, Expertisebureau Online Kindermisbruik en ECP.

Drie doelgroepen

Al jaren geldt de tweede dag van de tweede week van de tweede maand als de dag waarop alle landen wereldwijd specifieke activiteiten ontwikkelen om een veiliger internet te realiseren. Dit jaar valt die op dinsdag 9 februari. De campagne voor Safer Internet Day 2021 is dit jaar gericht op Together for a better internet. Op de pagina Safer Internet Day 2021 zijn alle activiteiten in Nederland te vinden. Veilig internetten richt de acties dit jaar op drie doelgroepen: allereerst uiteraard op jongeren en kinderen. Maar dit jaar gaat de aandacht ook uit naar senioren, die vaker te maken krijgen met WhatsAppfraude. Ook inclusiviteit is een belangrijk thema.

Mieremet: “Ook ECP organiseert samen met Bureau Jeugd en Media dit jaar een ouderavond. Immers: via de ouders kun je jongeren ook bereiken. Dan gaat het bijvoorbeeld over grenzen stellen aan digitaal gebruik. Niet door met het vingertje te wijzen, maar door het onderwerp bespreekbaar te maken. We gaan tijdens de ouderavond met verschillende experts discussiëren over hoe je het internetgebruik van je kind kunt bespreken. Onderwerpen die onder meer aan bod kunnen komen zijn privacy en persoonsgegevens, pesten, sexting en het gebruik van WhatsApp.

“Het thema van dit jaar is: “Together for a better internet”, waarmee we vooral doelen op het welzijn van kinderen. In het kader van dit thema hebben we ook onderzoek gedaan naar hoe jongeren zich voelen gedurende coronatijd. De ouderavond gaat ook in op die resultaten.” De resultaten van dit onderzoek vind je vanaf 9 februari hier terug. Naast ECP organiseren ook andere partijen activiteiten op Safer Internet Day.

Tips voor docenten

Voor leraren heeft Esther Mieremet ook goede tips. Allereerst de website Join Hackshield. “Hier vind je spelletjes die je ook als docent in de klas kunt doen. Er is onder andere een Safer Internet Day Challenge en je kunt meedoen aan andere competities.”

Bij het afnemen van toetsen in het middelbaar onderwijs is veiliger internet eveneens een belangrijk thema. Volgens de regels moet je een camera voor en achter de leerling hebben die in de gaten houdt of er niet gespiekt wordt. “Natuurlijk is dan de privacy in het geding”, erkent ook Mieremet. “Aan de andere kant kun je ook uitleggen waarom die twee camera’s nodig zijn. Stel, je haalt een acht: is die acht met het boek op schoot wel even veel waard als een acht die je haalt zonder te spieken? Dat kan een goede manier zijn om het aan leerlingen uit te leggen.”  

Mieremet: “Sommige jongeren trekken zich helemaal terug. Daarom: blijf met elkaar in gesprek gaan! Alhoewel veel docenten het online mentoruur nu afschaffen, is dat eigenlijk juist crucialer dan ooit.

Ook vindt Mieremet het voor docenten belangrijk om het welzijn van jongeren te bespreken. “Sommige jongeren trekken zich helemaal terug. Daarom: blijf met elkaar in gesprek gaan hierover! Alhoewel veel docenten het online mentoruur nu afschaffen, is dat eigenlijk juist crucialer dan ooit. Dan kun je aan het begin van de les een rondje maken waarin iedereen vertelt hoe het met hem/haar gaat. Dan merk je vanzelf wie moeite heeft met het onderwijs op afstand.”

Wat volgens Mieremet in de meeste gevallen op iedere middelbare school nu wel goed geregeld is, is de veiligheid met licenties en inloggen. Vaak loggen leerlingen nu in via Magister in plaats van via een linkje dat je stuurt via een appje. “Een thema dat wel interessant is voor docenten filosofie of maatschappijleer in de bovenbouw is om aandacht te besteden aan de verkiezingen die eraan komen. Hoe betrouwbaar is de informatie die je krijgt over die verkiezingen? Er is immers veel desinformatie. Hoe kun je checken of iets desinformatie is of niet? Dat zijn interessante onderwerpen om over in discussie te gaan.”

Meer weten? Alle links op een rij

Wat is nep nieuws?

Online event ‘Wanna Media

Safer Internet Day online ouderavond

Chat met de politie: thema-chat over een veilige online omgeving

Tips Digitale geletterdheid basisonderwijs

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Verras de student met een persoonlijke leerroute