Home Thema's Digitale vaardigheden Safer Internet Day 2023 – een greep uit de activiteiten
Digitale vaardigheden

Safer Internet Day 2023 – een greep uit de activiteiten

Nieuws

Op 7 februari vindt de twintigste editie plaats van Safer Internet Day. Met deze dag wordt het veilige, verantwoordelijke en positieve gebruik van technologie onder jongeren en kinderen gepromoot. Het thema is dit jaar: ‘Want to talk about it? Making space for conversations about life online’.

Safer Internet Day is een initiatief van de Europese Commissie en wordt gecoördineerd door Insafe: het Europese netwerk van Safer Internet Centres. In Nederland vormen ECP (waar de website Veiliginternetten.nl is ondergebracht), het Expertisebureau Online Kindermisbruik en Netwerk Mediawijsheid het Safer Internet Centre. Zij vragen in Nederland aandacht voor deze dag op de zevende dinsdag van het jaar.

In het kader van de Safer Internet Day is er een breed scala aan activiteiten. Een greep uit de meest relevante:

Gratis game Framed van de Politie

Framed speelt zich af op school. Om te testen hoever leerlingen gaan voor vriendschap worden ze op de proef gesteld en krijgen ze een aantal keuzes voorgelegd. Door de keuzes die leerlingen maken, zoals het wel of niet doorsturen van een filmpje met inloggegevens of door cijfers te veranderen in het schoolsysteem, komen ze erachter dat hun online gedrag ernstige gevolgen kan hebben. En dat zij ook op een gewone schooldag slechts één klik verwijderd zijn van cybercrime. Na het spelen van Framed vindt er een klassikaal nagesprek plaats. Dit nagesprek zorgt ervoor dat ervaringen gedeeld worden en vastgesteld kan worden of de boodschap is overgekomen.

Jaarlijkse challenge van Hackshield

Ook dit jaar lanceert Hackshield een speciale challenge voor Cyber Agents van 8 tot en met 12 jaar. In HackShield leren ze wat zij als Cyber Agent kunnen doen om te zorgen dat niet alleen zijzelf, maar ook hun vader, moeder, opa en oma online veilig zijn. In de Erelijst kunnen Cyber Agents zien hoeveel punten zij en de mede Cyber Agents hebben gehaald. De beste Cyber Agents maken kans om gehuldigd te worden of uitgenodigd te worden voor events.

Er is ook een HackShield in de Klas. Die bestaat uit acht quests die klassikaal op het digibord gespeeld kunnen worden. De klassenquests zijn online te spelen, je hoeft niets te downloaden of installeren.

Zelf voor de klas met Veiliginternetten.nl

Op Safer Internet Day vraagt Veiliginternetten.nl aan hun netwerk en collega’s om een keertje zelf voor de klas te gaan staan. Met een complete les met video’s, vragen, opdrachten en een quiz kunnen zij met de klas van hun (klein)kind, neefje, buurmeisje of gewoon een klas van een school bij hen uit de buurt aan de slag met digitale veiligheid.

Online Masters over persoonsgegevens en privacy

Online Masters is een (gratis) lesprogramma over de digitale wereld, voor de bovenbouw van het basisonderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs. De modules en bijbehorende lessen van Online Masters gaan in op het gebruik van digitale en online technologieën en de aandachtspunten die daarbij komen kijken. Met de online les ‘Persoonsgegevens & Privacy’ ontdekken leerlingen hoe bedrijven big data verzamelen, waarom ze dit doen en hoe ze baas blijven over hun eigen gegevens.

Animatiefilm ‘Spin the bottle’ van Stichting T.I.M.

Op Safer Internet Day lanceert Stichting T.I.M. (‘Tegen Internet Misstanden’) een animatiefilm die kinderen vanaf 10 jaar moet waarschuwen voor de gevaren van (online) groepsdruk en gevaarlijke challenges. De film ‘Spin the bottle’ is gemaakt door de ouders van Tim Reynders. De toen 16-jarige jongen overleed ruim vijf jaar geleden aan de gevolgen van een choking game. De film gaat over hun zoon Tim die een spelletje doet met een groepje kinderen. Daarbij zitten ze in een kring en geven om beurten een slinger aan een flesje dat midden in de cirkel ligt. Als het flesje tot stilstand is gekomen, moet degene waar de hals naartoe wijst iets doen.

Instagram over hacken van Vraaghetdepolitie.nl

Het officiële jongerenkanaal op Instagram van de politie Vraaghetdepolitie.nl plaatst op Safer Internet Day een slider op Instagram over hacken en hoe je jouw hackskills goed kunt gebruiken. De vraag die beantwoord wordt, is: mag je zomaar inloggegevens van iemand anders gebruiken?

Bron: Netwerk Mediawijsheid

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Met cyberrisicopool als mbo samen risico dragen
Lessen uit ransomware-aanval op British Library