Home Thema's Digitale vaardigheden Scholieren ontwerpen oplossingen voor energietransitie
Digitale vaardigheden

Scholieren ontwerpen oplossingen voor energietransitie

Nieuws

Draaiende zonnepanelen, een persluchtaccu, een slim energieopslagsysteem en een slimme thermometer. Dat waren de vier winnende inzendingen van de vijfde editie van de PA Raspberry Pi competitie. In deze competitie worden teams van scholieren van 12 tot en met 19 jaar uitgedaagd om met behulp van de Raspberry Pi – een goedkope, krachtige computer in creditcardformaat – innovatieve oplossingen te vinden voor vraagstukken uit de samenleving. Dit jaar was het thema de energietransitie.

De vier winnaars
  • De meest creatieve uitvinding was de accu die energie als lucht opslaat van team Guido 2, van het GSG Guido uit Amersfoort.
  • De meest haalbare uitvinding was het energieopslagsysteem dat aan de hand van marktprijzen kan bepalen of energie beter verbruikt of verkocht kan worden. Dit systeem kwam van Team 0 van het Gomarus College in Groningen.
  • De meest impactvolle uitvinding was de slimme thermostaat, die de temperatuur regelt op basis van het aantal personen in een ruimte. Dit idee kwam van het Misteaks Where Made-team van Buurtcollege Maas en Peel te Panningen.
  • De beste overall uitvinding waren de draaiende zonnepanelen van het I-Team Pro van het Griftland College in Soest.
Over de finale

Zestien teams namen deel aan de finale die werd gehouden in de Rijtuigenloods in Amersfoort. De presentatie was in handen van TV-presentator Klaas van Kruistum en de finalisten werden via een videoboodschap toegesproken door Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie. De jury bestond uit Volkert Deen (Hoofdredacteur, AG Connect), Joost Looij (Directeur ICT, Enexis), Mieke Struik (Head of Schiphol Group Aviation Solutions), Koen-Jan Nieuwenhuisen (SaaS Factory PMO Leader, Philips), Anne-Marie Le Doux (Business Manager Innovation, APG), Jet Lepage (Hoofd Verwerken Financiële Verplichtingen, UWV), Wendy Vierveijzer (Rechtspraak), Rinke van de Rhee (Chief Digital Officer, Alliander) en Willem van Asperen (Chief Data Scientist, PA Consulting).

De competitie ontstond in 2012 in het Verenigd Koninkrijk. In 2019 werd besloten om de competitie ook in Nederland te organiseren. Mark Griep, hoofd van PA Consulting in Nederland, onderschreef bij de uitreiking het belang van de competitie: “Wij vinden het ontzettend belangrijk dat leerlingen ervaren wat technologie kan betekenen voor de wereld. Scholieren weten vaak heel goed wat er moet gebeuren om de wereld beter te maken – en zijn vaak ook nog eens inventief.”

Bron: PA Consulting, Baaz

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!