Home Thema's Digitale vaardigheden Studenten willen met behulp van AI de Mol ontmaskeren
Digitale vaardigheden

Studenten willen met behulp van AI de Mol ontmaskeren

Studenten willen met behulp van AI de Mol ontmaskeren
Nieuws

Zes ICT-studenten van Fontys Hogescholen in Eindhoven hebben AI ingezet om de Mol te ontmaskeren in het programma Wie is de Mol. In een interview met Omroep Brabant vertellen ze erover. De studenten keken allemaal al naar het programma. Docent Frans Mouws kwam op het idee om er meer mee te doen, toen hij ontdekte dat AI je kan helpen bij het ontmaskeren wie er onder schmink verborgen zit.

Eigen software ontwikkelen

De studenten begonnen met het ontwikkelen van eigen software en met het verzamelen en verwerken van data met behulp van AI. Ze ontdekten vervolgens dat ook het analyseren van de social media van de kandidaten en hun familie en al het andere social media verkeer rondom het programma nuttige informatie opleverde.

De Mol ontmaskeren blijft mensenwerk

De studenten hebben inmiddels ontdekt dat het ontmaskeren zelf nog altijd mensenwerk blijft. AI heeft echter wel een groot voordeel: het onderzoeken gaat veel sneller. Het zoeken naar de Mol levert nog geen eenduidige antwoorden op: foto-analyse leidde naar de kandidaten Kees van der Spek en Anna Gimbrère, analyse van social media naar Jeroen Spitzenberger. Student Niek van Dam blijft laconiek: “Wie weet hebben we het goed, maar dat zien we aan het eind van het programma.”

Bron: Omroep Brabant, Nationale Onderwijsgids.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Smartphonebeleid vo-scholen op orde, praktijk loopt achter
DUO verwijdert enquête na datalek