Home Thema's Digitale vaardigheden Taaltools om Oekraïense kinderen en ouders te ondersteunen
Digitale vaardigheden

Taaltools om Oekraïense kinderen en ouders te ondersteunen

How to

Hebben jullie Oekraïense kinderen op school? Microsoft heeft diverse taaltools, die je kunt inzetten bij het communiceren met leerlingen en hun ouders. Inclusief het live vertalen van gesprekken. Een aantal tools helpt ook bij het leren van Nederlands (of een andere taal).  

Gesprekken live vertalen 

Microsoft Translator helpt docenten, leerlingen en ouders om te communiceren, live of virtueel, in hun eigen voorkeurstaal (multi-lingual). Bekijk deze stap-voor-stap tutorial over hoe je een multilingual ouder conferentie kunt organiseren. Er is ook een uitleg van deze tool voor ouders beschikbaar in verschillende talen, waaronder in het Oekraïens

Het is ook mogelijk om Translator te koppelen aan OneNote, zodat wat de docent zegt automatisch in de OneNote app in beeld verschijnt, en eventueel direct vertaald wordt voor de leerling. Bekijk een Engelstalig filmpje dat dit laat zien. 

Documenten vertalen 

Voor het lezen van documenten helpt de Insluitende Lezer in Microsoft Lens door middel van een ingebouwde tool om document vertalingen te maken. De Insluitende Lezer via Lens helpt gebruikers om teksten te scannen en deze hardop te lezen. Microsoft Lens converteert afbeeldingen naar PDF, Word, PowerPoint, en Excel, of handgeschreven tekst, die je kunt opslaan in OneNote, OneDrive, of je apparaat. Bekijk de stap voor stap tutorial voor Microsoft Lens. Voor meerdere bladzijden, Multi-Pages video voor Microsoft Lens.   

Leesondersteuning 

Microsoft’s Insluitende Lezer is een gratis tool ingebouwd in Word, OneNote, Outlook, Office Lens, Microsoft Teams, Reading Progress, Forms, Flipgrid, Minecraft Education Edition en in de Edge browser. Hiermee kun je taalleren ondersteunen. Voor losse woorden of gehele teksten in meer dan 100 talen (40 talen hardop). 

Gebruik deze tabel om per Microsoft product te zien of het Oekraïens wordt ondersteund door de Insluitende Lezer. Ook voor studenten met dyslexie en andere leerbehoeften zijn er verschillende methoden voor alle niveau’s. Bekijk deze handige Nederlandstalige video.

Online Notitieboek + Live Ondertiteling 

Dit online notitieboek helpt je in de klas om overzichtelijk alle notities bij te houden in 1 klassenboek. Bekijk een korte cursus met hoe je aan de slag kunt gaan.  

Voor buitenlandse leerlingen is er nu Live ondertiteling mogelijk. Hiermee kunnen leerlingen het notitieboek openen en direct ondertiteling krijgen in 70 verschillende talen, ook bij gesproken sessies. Als docent kun je dit gemakkelijk aan zetten.  

Live Vertaalde Ondertiteling in PPT (praten in taal A, ondertiteling in taal B): How to use PowerPoint captions and subtitles to present more inclusively – YouTube 

Live Ondertiteling in Teams (inmiddels ook in 100+ talen): Microsoft Teams – Live Captioning in Teams Meetings – YouTube 

Leesvoortgang 

Leesvoortgang is een gratis-hulpprogramma dat is ingebouwd in Microsoft Teams en dat is ontworpen om leesvaardigheid te ondersteunen en bij te houden. Dit kan helpen om de Nederlandse, Engelse, of eventueel een andere taal sneller machtig te worden. Leraren kiezen een tekst en leerlingen lezen deze voor (op microfoon, eventueel op camera).

Leesvoortgang analyseert het voorgelezen werk op uitspraak, woorden die zijn weggelaten, toegevoegd, of waarvan de uitspraak halverwege is verbeterd. Leesvoortgang geeft de docent inzichten in de voortgang van individuele leerlingen, maar ook b.v. woorden die een leerling of de hele klas moeilijk vond. Het biedt een veilige plek voor leerlingen om uitspraak te oefenen. Bekijk deze handige tutorial over leesvoortgang in Teams. Of deze van Slim lesgeven in 90 seconden – Leesvoortgang – YouTube.

Video in het Engels: Introducing Reading Coach and new updates to Reading Progress in Microsoft Teams – YouTube 

Leesvoortgang is beschikbaar in het Engels, Nederland, Russisch en meer talen, maar niet in het Oekraïens.  

Reflecteren 

Wil je weten hoe je leerlingen zich voelen? Hiervoor kun je de tool Reflecteren binnen Microsoft Teams gebruiken. Deze app kan je als docent helpen om te weten te komen hoe je leerlingen in hun vel zitten. Zo kun je de les in de ochtend starten met een check-in: hoe voelen de leerlingen zich vandaag en hoe gaan zij de les in? Met behulp van 40 emoties proberen je leerlingen hun emoties te benoemen en met jou te delen. Bekijk de video Slim lesgeven in 90 seconden – Reflect – YouTube 

Voor meer tips en turials, ga naar het Youtube kanaal van Microsoft Education

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Creëer zelf je digitale wereld en houd de macht in eigen hand
Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!