Home Thema's Digitale vaardigheden Tweede Kamer heeft voortaan vaste Kamercommissie Digitale Zaken
Digitale vaardigheden

Tweede Kamer heeft voortaan vaste Kamercommissie Digitale Zaken

Digitale Zaken
Nieuws

Op 22 april is de vaste commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer van start gegaan. Voorzitter van de commissie, die uit 35 leden bestaat, is Renske Leijten van de SP. Met de nieuwe commissie wil de Kamer meer greep krijgen op ontwikkelingen in de digitalisering, omdat die grote gevolgen hebben voor samenleving, werkgelegenheid, veiligheid en democratie.

De vaste Kamercommissie Digitale Zaken richt zich op de veelheid van ontwikkelingen die zich aandienen. De commissie heeft als doel overzicht te creëren en voor verbinding te zorgen in de behandeling van digitale dossiers op de diverse beleidsterreinen. Ook wil zij de regie nemen op een aantal overstijgende thema’s die zich breed in de samenleving manifesteren en die diep ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van mensen.

In 2020 concludeerde de tijdelijke commissie Digitale toekomst in haar eindrapport ‘Update vereist; naar meer parlementaire grip op digitalisering’ dat alle commissies digitalisering ‘erbij’ doen zonder gespecialiseerde ondersteuning. Op die manier zouden veel vraagstukken overal een beetje aan bod komen, en nergens grondig. Een van de vijf aanbevelingen van de tijdelijke commissie, die onder leiding stond van Kathalijne Buitenweg van GroenLinks, was om een vaste Kamercommissie Digitale Zaken op te richten. De overige vier aanbevelingen waren:

  • Bepaal als Kamer welke kennis over digitalisering nodig is;
  • Ondersteun de andere Kamercommissies rondom digitalisering;
  • Zorg voor passende wetten en regels voor digitalisering in Nederland;
  • Besteed extra aandacht aan wetgeving uit de Europese Unie.

Op 6 oktober 2020 werd met een overgrote meerderheid de motie Van der Molen c.s. aangenomen waarin de Kamer uitspreekt de adviezen van de Tijdelijke commissie Digitale toekomst over te nemen. Met het amendement-Van der Molen c.s. dat op 25 februari 2021 door de Kamer is aangenomen, werd de vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken in het nieuwe Reglement van Orde vastgelegd.  

In de commissie Digitale Zaken zitten onder anderen de nieuwe Kamerleden Kathmann (PvdA) en Rajkowski (VVD). Kathmann zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de coronacrisis nog eens duidelijk heeft gemaakt hoe belangrijk digitalisering is: “Zonder digitale collectiviteit geen onderwijs en eigenlijk ook geen zorg meer en je kunt ook je werk niet goed meer doen.”

Rajkowski wil prioriteit geven aan een visie op algoritmen en cybercriminaliteit. Als belangrijk punt van aandacht noemt zij ook hoe je veilig kunt ondernemen: “We moeten echt gaan nadenken over een langetermijnstrategie.”

Lees hier het bericht van de NOS over de vaste Kamercommissie Digitale Zaken en hier het bericht van AG Connect.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Whitepaper: Naar een veiligere, hybride onderwijsomgeving
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl