
Vijf tips voor ChatGPT in de onderwijspraktijk

ChatGPT en andere generatieve AI zijn tools waar zowel leraren als leerlingen veel aan kunnen hebben, maar wel met beleid. Dat vindt Wouter Jansen, teamleider bij het Corbulo College, voormalig docent natuurkunde en Teacher in Residence bij het NOLAI (Nationaal Onderwijslab AI) van de Radboud Universiteit. Hij geeft vijf tips voor het gebruik van AI in de onderwijspraktijk en licht ze kort toe.
Laat ChatGPT toetsvragen bedenken
Jansen gebruikte ChatGPT om toetsvragen voor natuurkunde voor een fictieve 3-havoklas te laten bedenken. De vragen sloten nog niet goed aan bij het bedoelde niveau, maar daarvoor ziet hij wel een oplossing: “Waarschijnlijk krijg je steeds betere resultaten als je ChatGPT meer informatie geeft, zoals over de lesmethode of de leerdoelen.” Uiteindelijk kan ChatGPT een onuitputtelijke bron worden om steeds weer nieuwe en unieke toetsvragen, opdrachten en werkvormen te bedenken.
Ga het gesprek aan over plagiaat
Plagiaat kwam altijd al voor, het verschil is volgens Jansen bij ChatGPT de manier waarop, het gemak waarmee het kan en het unieke resultaat. Hij adviseert leraren om op te letten of het taalgebruik van hun leerlingen verandert. Ook moet hij in gesprekken leerlingen erop wijzen waarom het belangrijk is dat ze hun eigen werk maken: “Uiteindelijk moeten ze toch leren om zelf iets te maken of op te lossen.” De focus van onderwijs en controle moet volgens Jansen meer op het proces in plaats van op het resultaat.
Gebruik AI als werkvorm
Nieuwe technieken geven vaak meer variatie in de les. Jansen adviseert daarom AI in te zetten als leuke tool ter afwisseling en ondersteuning. “Laat leerlingen bijvoorbeeld hun Engels oefenen door ze een afbeelding te laten genereren met de AI DALL-E in het Engels. Want een AI de juiste instructies geven, vergt best veel talige precisie.”
Zet ChatGPT in als huiswerkbegeleiding
ChatGPT kan worden ingezet als hulpmiddel, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een rekenmachine, het Binasboekje of Google. “Laat ChatGPT leerlingen helpen om de basis van een sollicitatiebrief te schrijven en leer ze hoe ze kunnen controleren of de brief voldoet.” Andersom kunnen leerlingen de tool ook gebruiken om teksten die ze niet goed begrijpen, beter te ontcijferen of informatie te vinden over een bepaald onderwerp.
Let op de betrouwbaarheid en privacy
Omdat bijna alle AI-tools een account vereisen, waarmee je persoonlijke informatie koppelt aan de tool is het privacyvraagstuk groot. Daarom adviseert Jansen: “Bespreek dit goed binnen je school voordat je AI inzet.” Ook brengt ChatGPT nieuwe risico’s met zich mee als het gaat om betrouwbaarheid. Jansen: “Help je leerlingen daarom om kritisch te kijken naar de antwoorden van ChatGPT. Heb je meteen een leuke nieuwe werkvorm!”
Bron: Leraar24
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct