Home Thema's Digitale vaardigheden Vijf verrassend handige Adobe-apps voor in de klas
Digitale vaardigheden

Vijf verrassend handige Adobe-apps voor in de klas

Adobe
How to

Adobe heeft inmiddels achttien mobiele apps: van krachtige grafische programma’s voor de creatieve professional (Adobe Illustrator Draw of Photoshop Sketch) tot apps die toegankelijk zijn voor iedereen (Adobe Lightroom, Photoshop Mix en Première Clip). Wij lichten vijf apps uit die je concreet kunt inzetten in het klaslokaal. 

Bart Van de Wiele is Senior Solution Consultant Digital Media bij Adobe Systems en is gespecialiseerd in alle creatieve toepassingen van Adobe: “Creativiteit laat zich niet in een hokje van negen tot vijf stoppen. Ideeën komen juist op wanneer je met iets anders bezig bent: wanneer je van school naar huis fietst, een rondje loopt of juist tijdens de pauze. We hebben allemaal een toestel in onze broekzak zitten dat ons stelt deze ideeën direct in creaties om te zetten. Deze apps zijn dus het perfecte middel om creativiteit in de klas te stimuleren.” Hij geeft zijn top vijf van apps die goed inzetbaar zijn in het voortgezet onderwijs.

Spark Video

Spark Video is een ‘storytelling- app’ waarmee je eenvoudig korte videoverhalen kunt maken, die je kunt uitbreiden met foto’s, pictogrammen, teksten, animaties en voice-overs. De eerste stap is om te bedenken wat je wilt bereiken met je ‘story’. Wil je iets promoten, vertellen of wil je echt lesgeven? Op basis van je keuze stelt Adobe een standaard template beschikbaar die het beste bij jouw doel past.

Vertaald naar het klaslokaal zou dit kunnen resulteren in de volgende opdracht: ‘Maak een kort verslag over je favoriete boek om je klasgenoten te overtuigen dit boek ook te lezen.’ De leerling kan vervolgens met de template ‘Promote an Idea’ aan de slag gaan om een korte video in elkaar te zetten over dit onderwerp. “Spark is heel vrolijk, met animaties, een stem die vertelt en een muziekje erbij. Op een gegeven moment heb je wel genoeg van de ukelele op de achtergrond”, weet Van de Wiele uit ervaring. “Mijn tip is dan ook om de video kort te houden, maximaal drie minuten, en de achtergrondmuziek zorgvuldig te kiezen.” Voor leraren die hun les op een creatieve en korte manier uiteen willen zetten, kan de template ‘Teach a Lesson’ uitkomst bieden. Om een idee te krijgen van wat er allemaal mogelijk is met deze app is een bezoekje aan de inspiratie-galerij op de Adobe website aan te raden: deze heeft een speciale onderwijstak. Hier kun je zien wat andere leerlingen en leerkrachten met Spark doen en kun je zelf nieuwe ideeën opdoen. 

Nog een leuke toepassing van Spark Page is het maken van een digitaal portfolio waarin leerlingen al hun kwaliteiten, nevenactiviteiten en werkstukken bijhouden

Spark Page

Met Spark Page maak je een dynamisch webverhaal in de vorm van één lange pagina, bestaande uit teksten, afbeeldingen, hyperlinks en video’s waar je doorheen kunt scrollen. Zo zou je via deze app bijvoorbeeld een heel werkstuk kunnen opstellen om dit naderhand te presenteren. De pagina wordt gehost door Adobe, dus alles staat online. Het enige wat je nodig hebt om de pagina te bekijken of te bewerken is een webbrowser.

Voor leerlingen is Spark Page een perfecte toepassing om bijvoorbeeld een onderzoek te presenteren. Stel, een leerling heeft voor zijn profielwerkstuk onderzoek gedaan naar de reactie tussen Mentos en cola. De tekst, de onderzoeksresultaten en de afbeeldingen over bijvoorbeeld de ruwheid van het Mentos-oppervlak en de zuurgraad van de cola kunnen via Spark Page overzichtelijk op één pagina uiteen worden gezet. Aan de hand van deze page kan de leerling vervolgens de onderzoeksresultaten presenteren, waarna hij de pagina kan omzetten naar pdf-formaat om het meteen in het postvakje van de leraar te stoppen of om deze te delen via Google Classroom. “Het is een hele nieuwe manier van presenteren”, volgens Van de Wiele. Nog een leuke toepassing van deze app is het maken van een digitaal portfolio waarin leerlingen al hun kwaliteiten, nevenactiviteiten en werkstukken bijhouden. Best handig tijdens een sollicitatiegesprek of een intake voor een vervolgopleiding.

Adobe Scan & Adobe Acrobat Reader DC

Met de Adobe Scan-app kun je papieren documenten makkelijk inscannen door met je telefoon een kiekje te maken van het document in kwestie. Hierna wordt de afbeelding automatisch geoptimaliseerd. “De app zorgt ervoor dat de tekst puur zwart is op een puur witte achtergrond”, stelt Van de Wiele. Koffievlekken of kreukels op de pagina zijn dan dus niet langer zichtbaar. Tijdens de volgende stap past de app OCR toe op de tekst. “Deze techniek haalt de tekst uit het ingescande document. Hierna kun je deze bewerken, doorzoeken, selecteren en kopiëren.” Als je de tekst als pdf opslaat, kun je de tekst vervolgens via Adobe Acrobat Reader DC openen, bekijken en bewerken. “Het grote voordeel van pdf is dat iedereen dit bestand kan openen, want daarvoor is geen ander programma dan Acrobat Reader nodig. Je hoeft dus niet het programma te bezitten waarmee het oorspronkelijke bestand gemaakt is.”

Zowel voor leraren als leerlingen zijn deze apps handig om te hebben. “Aantekeningen of hand-outs kunnen met de Adobe Scan-app direct gedigitaliseerd en gedeeld worden. Vervolgens kan een leraar bijvoorbeeld annotaties toevoegen aan het pdf-document dat een leerling heeft doorgestuurd.”

Aantekeningen of hand-outs kunnen met de Adobe Scan-app direct gedigitaliseerd en gedeeld worden

Creative Cloud App

De Adobe Creative Cloud-applicatie is de centrale locatie voor het beheren van de talloze apps en services die zijn inbegrepen bij een Creative Cloud-lidmaatschap. Voor leerkrachten is dit een handige manier om overzicht te houden over alle verschillende apps en alle opdrachten die leerlingen van verschillende klassen inleveren. Je maakt simpelweg een nieuwe cloud-map aan en deelt die met de klas. Zij krijgen vervolgens een uitnodiging en kunnen hun projecten in de map zetten. Zo heb je één centrale plek voor de projecten van klas 4B die een Spark Video-presentatie hebben gemaakt over hun favoriete schrijver. Terwijl je de notities, ideeën en schetsen van het groepswerk van klas 2A uit een andere map kunt delen via Adobe Scan.

Adobe Fill & Sign

Nog een handige app is Adobe Fill & Sign. Hiermee scan je een formulier in en kun je het zelf ondertekenen. Bijvoorbeeld als de administratie handtekeningen nodig heeft van de ouders van kinderen, kunnen ze een formulier opsturen en kun je het met Adobe Fill & Sign invullen. Of de ouders scannen het formulier zelf in en zetten hun handtekening.

Laat je inspireren

De apps zijn een goede manier om de lessen interessanter en interactiever te maken. Maar hoe kun je ze optimaal inzetten? Om nieuwe ideeën op te doen, kun je op Adobe Education Exchange kijken. Een gemeenschap voor en door leerkrachten om elkaar wegwijs te maken in het oerwoud van verschillende apps en om elkaar te helpen bij het aanleren van nieuwe technieken. Hier kun je dus ‘afkijken’ wat andere leerkrachten en leerlingen met de verschillende apps doen. Leerkrachten die actief zijn op deze Eduction Exchange bieden hun kennis aan in de vorm van artikelen, filmpjes, tutorials of workshops. Je kunt hen volgen, zodat je weet wanneer ze een nieuwe blog of tutorial plaatsen. Ook kun je op het platform vakspecifieke informatie vinden door op bijvoorbeeld ‘Arts’ of ‘Sciences’ te zoeken. Inspiratie te over!

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Schaduw-ict, de IBP-uitdaging van ChatGPT
Stappenplan voor smartphonebeleid op school
Hoe betrek je als school ouders bij mediawijsheid?