Home Thema's Digitale vaardigheden Website ‘Jouw digitale grafsteen’ helpt jongeren bij bewustwording digitale nalatenschap
Digitale vaardigheden

Website ‘Jouw digitale grafsteen’ helpt jongeren bij bewustwording digitale nalatenschap

Achtergrond

Om praten over de dood en digitaal nalatenschap onder de aandacht te brengen bij jongeren maakte Mirte Woerlee voor deze doelgroep de productie ‘Jouw Digitale Grafsteen’. Ze vertelt erover op de website van Netwerk Mediawijsheid. De site is voor jongeren vanaf 15 jaar.

Woerlee wijst erop dat jongeren anno 2023 bijna alles digitaal doen. Wanneer jongeren voor hun overlijden hun digitale nalatenschap niet goed regelen laten ze nabestaanden achter met een hoop praktische vraagstukken zoals:

  • Mogen ouders zomaar in de telefoon van hun overleden kind kijken?
  • Mag een Instagramaccount met fotoherinneringen zomaar verwijderd worden?

Woerlee had nog nooit nagedacht over haar eigen digitale nalatenschap en ontdekte tijdens haar stage bij Netwerk Mediawijsheid dat ze niet de enige was: uit onderzoek van Kantar blijkt dat in 2021 maar liefst 61% van de volwassen Nederlanders nog nooit had nagedacht over hun digitaal nalatenschap. Zeven op de tien was niet bekend met het begrip.

Daar komt volgens Woerlee bij jongeren nog iets anders bij: de dood is voor hen een ver-van-mijn-bed-show. Uit onderzoek van NPO3 in 2021 kwam naar voren dat bijna negen op de tien jongeren nauwelijks met hun vrienden over dit onderwerp praat. Om praten over de dood en digitaal nalatenschap onder de aandacht te brengen bij jongeren maakte Woerlee daarom de productie ‘Jouw Digitale Grafsteen’.

Over ‘Jouw digitale Grafsteen’

De site vertelt het fictief verhaal van een jong meisje dat haar moeder verliest. Omdat haar vader digitaal niet vaardig is wordt het meisje in haar rouwperiode geconfronteerd met ethische vraagstukken rond de social media accounts van haar moeder en met het ontgrendelen van haar telefoon.

De site biedt nog meer:

  • Er zijn kleine aanklikbare vensters te zien met weetjes en feiten over digitaal nalatenschap.
  • Jongeren kunnen een formulier downloaden om hun eigen digitaal nalatenschap alvast op te schrijven en te bewaren.
  • Jongeren kunnen luisteren naar ervaringsverhalen van andere nabestaanden.

Volgens Woerlee heeft de site een aantal voordelen voor jongeren:

  • De site geeft jongeren meer context over wat er allemaal bij kan komen kijken en wat de invloed kan zijn op het rouwproces.
  • Het activeert ze zelf na te denken over hun eigen wensen na de dood zodat ze hier zelf de baas over kunnen zijn.

De site kan gebruikt worden in de klas of door mediaprofessionals die werken met jongeren. Na het gezamenlijk lezen van het verhaal kan er gediscussieerd worden over de ethische dilemma’s en keuzes die gemaakt moeten worden.

Bron: Netwerk Mediawijsheid

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Stijging ransomware aanvallen in het onderwijs
Zakkie alternatief voor mobieltjesverbod in onderwijs