Home Thema's Gepersonaliseerd leren Bit Academy: gepersonaliseerd onderwijs voor de programmeurs van morgen
Digitale vaardigheden

Bit Academy: gepersonaliseerd onderwijs voor de programmeurs van morgen

bit academy
Praktijkcase

Programmeurs: we hebben ze massaal nodig, maar er is een nijpend tekort aan deze techwizards. Daar wil Bit Academy wat aan doen. Met hun gepersonaliseerd onderwijs dagen ze student-programmeurs uit door dagelijks aan de slag te gaan met projecten voor het bedrijfsleven. Ze bepalen zelf hun startpunt, specialisatiegebied en tempo. “Het idee is ontstaan vanuit mijn eigen frustratie: het klassieke onderwijssysteem is niet geschikt voor iedereen. Bij Bit Academy bieden we dagelijks een professionele omgeving waar leerlingen werken aan opdrachten en hun eigen ontwikkeling,” aldus Dennis Berkhof, medeoprichter van Bit Academy.

Leerlingen die het niet fijn vinden om een volledige dag naar een docent te moeten luisteren, opdrachten te maken uit een werkboek om vervolgens thuis nog hun huiswerk te doen: voor hen is Bit Academy ontwikkeld. “Onze studenten werken een volledige dag aan projecten: zowel voor het bedrijfsleven als fictieve opdrachten en projecten. Coaches lopen rond om vragen te beantwoorden en houden de doorlooptijd in de gaten. Een lesdag start om half tien en eindigt om half vier. Ze zijn dus een hele dag zoet met opdrachten en groepsopdrachten,” vertelt Berkhof. De school kiest er bewust voor om een leeromgeving te creëren die lijkt op de toekomstige werkomgeving, waarbij leerlingen zelf bepalen op welk vakgebied ze zich willen focussen.

Haat-liefdeverhouding

Berkhof zegt een haat-liefdeverhouding te hebben met het onderwijs. Van daaruit is het concept ontstaan. “Voor heel wat mensen is het klassieke onderwijssysteem prima en uitdagend, maar voor een grote groep mensen vormt het geen match. Sommigen zijn veel praktischer ingesteld en willen echt iets maken.” Daarom richtte Berkhof samen met zijn compagnon Marco van der Werf vijf jaar geleden Bit op. “Hier creëren we een naschoolse plek voor jongeren om aan de slag te gaan met nieuwe technologieën voor grote bedrijven als Ikea en Transavia. Omdat we merkten dat deze jongens en meiden heel wat bijleerden, wilden we een stap verder gaan en zelf een school oprichten.”

“Voor heel wat mensen is het klassieke onderwijssysteem prima en uitdagend, maar voor een grote groep mensen vormt het geen match. Sommigen zijn veel praktischer ingesteld en willen echt iets maken”.

Berkhof en zijn compagnon Bob van den Berge zochten eerst contact met de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam. Berkhof: “Maar dat ging niet snel genoeg. Vervolgens zijn we bij het ROC in Amsterdam terechtgekomen. Voordat we er erg in hadden, was Bit Academy geboren. Ik kon óf de rest van mijn leven afgeven op het onderwijs, óf zelf het heft in handen nemen. Bob van den Berge is de techwizard die Bit Academy inhoudelijk mogelijk maakt terwijl ik verantwoordelijk ben voor het operationeel gedeelte en de groei van de organisatie.” Bit Academy telt 300 leerlingen, verspreid over Amsterdam, Purmerend en Groningen. De school bestaat in 2021 drie jaar en in september studeert de eerste lichting studenten af.

De basis van programmeren

Binnen de opleiding staat de student centraal. Met behulp van kleine en grote opdrachten leren ze de basis van programmeren. Berkhof: “Als studenten opdrachten inleveren, worden deze niet alleen door de coaches nagekeken, maar ook door hun medestudenten. Zo leren ze feedback geven en ontvangen. De coaches komen uit het bedrijfsleven en werken één dag in de week bij Bit Academy. Ze geven af en toe presentaties, die overigens niet langer mogen duren dan twintig minuten.”

Omdat Bit Academy onderwijs op maat biedt, zijn er naast opdrachten uit het bedrijfsleven ook interne opdrachten. “Voor de studenten die nog wat extra oefening nodig hebben, bedenken we nuttige eigen opdrachten. Zo heeft een groepje leerlingen een lamp gemaakt voor de stilteruimte. Wanneer het aantal decibels boven het toegelaten maximum gaat, brandt het lampje.”

Voor de bedrijfsgerelateerde opdrachten zoekt de school nieuwe partners via het mkb-netwerk in Amsterdam. “We hebben bijvoorbeeld voor Mokumboot een klantendashboard gebouwd waarop klantdata inzichtelijk wordt weergegeven. Voor programmeurs relatief simpel te maken, voor de klant onwijs waardevol.”

Nooit stilstaan

Het beginpunt is voor iedereen hetzelfde. Daarna bepalen de studenten hun eigen weg. “Studenten starten met git, PHP of HTML/CSS. Daarna kunnen ze zijsprongetjes maken naar bijvoorbeeld een data engineer track, wat volledig optioneel is. De opleiding bestaat uit verschillende modules die zijn opgebouwd uit individuele opdrachten en groepsopdrachten.”

De basis voor de modules was het kwalificatiedossier, beter bekend als het CREBO. “Studenten moeten hieraan voldoen. We hebben ons lespakket doorontwikkeld en allerlei nieuwe zaken toegevoegd. Dat zijn vaak dingen die studenten zelf graag willen leren. Die wisselwerking vinden we belangrijk. We passen ons daarbij ook continu aan, afhankelijk van de veranderingen in de markt. Er komen steeds nieuwe toepassingen en technologieën bij, dus we staan nooit stil.”

Normaal gezien duurt de opleiding vier jaar, maar studenten kunnen er ook voor kiezen om de opleiding sneller of langzamer te doorlopen. Van embedded engineer, tot game of software developer: na het studietraject bij Bit Academy hebben studenten een volwaardig mbo-diploma op zak.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
LLO Katalysator wil mismatch op de arbeidsmarkt oplossen