Home Thema's Gepersonaliseerd leren Eerste simulatielokaal van Nederland voor het praktijkonderwijs
Gepersonaliseerd leren

Eerste simulatielokaal van Nederland voor het praktijkonderwijs

Praktijkcase

Het Schreuder College De Villeneuvestraat heeft sinds maart 2021 het eerste simulatielokaal van Nederland voor het praktijkonderwijs. In dit lokaal van deze Rotterdamse school voor voortgezet speciaal onderwijs hangt de Active Floor, die gebruikt wordt voor Nederlands, Engels en rekenen/wiskunde, en staan een rijsimulator en een vorkheftrucksimulator. Deze simulatoren, in combinatie met samenwerkingsverbanden met andere scholen en bedrijven, moeten ervoor zorgen dat de doorstroom naar arbeid vergroot zal worden.

De vso-school begon in september 2019 met alleen een lassimulator in het praktijklokaal. Dat bleek zo’n succes dat inmiddels een heel lokaal is ingericht met simulatie-apparaten. Docent en aanjager van het project, Sjoerd Nicodem, vertelt op de site van Steunpunt Passend Onderwijs: “Tijdens het gebruik van de lassimulator bleek dat angstige jongeren, en/of met verminderde motoriek, ADHD of autisme, baat hebben bij zo’n tussenstap. Op een veilige en duurzame manier leren zij bij ons nu de beginselen van het vak. Dat is de aanzet geweest om verder te kijken naar wat nog meer mogelijk is op simulatiegebied. We hebben leerlingen laten kiezen wat bij hen het meest zou aanslaan door een trailer te laten komen van HK Mobile. Toen bleken de vorkheftruck en de rijsimulator het populairst.”

Om de ervaring, in de rijsimulator, zo echt mogelijk te laten lijken, is er om de rijsimulator een echte Mini Cooper gebouwd. Het behalen van een vorkheftruckchauffeursdiploma zal ook vast in het lesprogramma worden opgenomen. Het behalen van het certificaat is belangrijk wanneer de jongeren de uitstroomrichting Kantoor, Repro & Magazijn (KRM) kiezen.

Onderwijsuitdaging

Nicodem vertelt over de onderwijsuitdaging voor de doelgroep: “De onderwijsuitdaging van onze doelgroep is enorm en dat vraagt om uitdagend onderwijs dat aansluit op de uitstroomrichting. Het zorgt ervoor dat er meer certificaten worden behaald en het rijbewijs B. Dan hebben we wat mij betreft een win-win-situatie. Dit bevordert alleen maar de doorstroom naar arbeid.”

Het Schreuder College De Villeneuvestraat

Het Schreuder College De Villeneuvestraat is een praktijkschool – onderdeel van Horizon Scholen – waar speciaal voortgezet onderwijs wordt gegeven aan leerlingen die vastlopen in het regulier onderwijs. De leerlingen op De Villeneuvestraat leren moeilijk door gedragsproblemen of stoornissen. In kleinere klassen en met extra ondersteuning worden zij klaargemaakt om toch zelfstandig deel te kunnen nemen aan de maatschappij.

Lees het bericht over het simulatielokaal op de website van Horizon Scholen. Lees ook het bericht van Steunpunt Passend Onderwijs. Ook het AD besteedde er aandacht aan.

Foto: Frank de Roo

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Stijging ransomware aanvallen in het onderwijs
Zakkie alternatief voor mobieltjesverbod in onderwijs
Gelijke kansen in het onderwijs voor 3000 leerlingen met sociale robots