Home Thema's Gepersonaliseerd leren Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!
Gepersonaliseerd leren

Geen smartphones in de klas? Geen smartphones op school!

Geen smartphone op school
Achtergrond

Vanaf 1 januari 2024 is de richtlijn van het ministerie van OCW, dat smartphones en ander smart apparaten niet meer welkom zijn in het voortgezet onderwijs, tenzij ze worden ingezet voor educatieve doeleinden. Voorsorterend daarop gaat het Cygnus Gymnasium in Amsterdam een stap verder: niet alleen geen smartphones in de klas maar de school wordt helemaal smartphonevrij.

Al in schooljaar 2022/2023 geen smartphones in de klas

Het Cygnus Gymnasium had al in het schooljaar 2022/2023 de regel om smartphones in de klas te weren. Nadat het ministerie van OCW en organisaties als de VO-raad, Sectorraad GO en LAKS met elkaar afspraken dat smartphones niet langer gewenst zijn in het voortgezet onderwijs, besloot het Cygnus Gymnasium de regels verder aan te scherpen.

In een interview met Leraar24 vertelt docent Erik Ex, mr-lid en Leraar van het Jaar 2022, waarom hij het voortouw nam voor de werkgroep Smartphonevrij. “We merkten na de coronaperiode dat het niet goed ging met een aantal leerlingen. Sommigen leken echt te verdrinken in de telefoons.” Daar kwam nog iets bij: maar liefst 70 procent van de docenten gaf aan dat het telefoongebruik van leerlingen een zorg was.

Tevredenheid over nieuw beleid

Het leidde ertoe dat vanaf 1 oktober 2023 de regel in de school nu is dat de telefoons thuis blijven of in de kluis.  De school heeft de regels hiervoor vastgelegd in een protocol. Tegenover Leraar24 geeft leerling Oliva blij te zijn met het nieuwe beleid. “De school is een plek om vrienden te maken en om te leren, niet om filmpjes te kijken.”

Muziekdocent Emma Wissink ziet al het effect van de aanpak. “Leerlingen zitten in de pauzes niet op hun telefoon, maar praten met elkaar en lopen door de gangen.” Ook hoeft ze voordat een les begint, geen discussies meer hoeft te voeren over het wegstoppen van de telefoons.

Laptopbeleid als oplossing

Het Cygnus Gymnasium werkt met laptops. De komende periode wordt gekeken hoe daar het beste mee kan worden omgegaan. Daarbij wordt ook input van de leerlingen gevraagd. Dat leidt soms ook tot aanpassingen. Zo was eerst de regel: alleen in het zelfwerklokaal, alleen voor schoolwerk en nooit in de pauze. Na feedback van de leerlingenraad werd het: alleen voor schoolwerk en in de kantine, nooit in de pauze.

Ex heeft niet de illusie dat er nooit meer afleiding zal zijn. Het doel is daarom vooral leerlingen leren omgaan met digitale afleiding. Daarbij moet duidelijk zijn wat wel en niet mag. Daarom is er een protocol voor opgesteld, aldus Ex.

Bron: Leraar24.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Drie lessen van een sectorbrede cybercrisisoefening