
Deels online onderwijs blijft aldus onderzoek onderwijsbond

Meer dan de helft van de docenten in MBO, HBO en WO verwacht de komende tijd nog gedeeltelijk online les te geven. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb) onder onderwijspersoneel. De enquête is door ruim 2500 personen ingevuld.
Bijna alle werknemers in de drie sectoren zijn inmiddels gevaccineerd, zo blijkt uit de cijfers: de vaccinatiegraad loopt op van 92 procent in het MBO tot 97 procent in het WO. Dit betekent echter niet dat iedereen zich veilig voelt binnen de instelling: slechts minder dan een kwart voelt geheel veilig (22,25%) en bijna een derde (32,03%) voelt zich enigszins veilig. De rest voelt zich niet veilig (17,66%) of geeft aan zich pas veilig te voelen wanneer alle collega’s en studenten zijn ingeënt (28,06%).
Uit het onderzoek blijkt ook dat er nog veel twijfel is over de ventilatie op scholen. Zo antwoordt minder dan een kwart (23,88%) volmondig bevestigend op de vraag of er voldoende geventileerd kan worden. Bijna een derde (32,40%) antwoordt daarentegen met ‘onvoldoende’, terwijl 40,12% met ‘soms wel, soms niet’ ook aangeeft duidelijk twijfels op dit punt te hebben. De AOb heeft inmiddels een handleiding ventilatie voor het MBO, HBO en WO uitgebracht.
In een artikel van de AOb over het onderzoek geven de respondenten twee redenen waarom ze verwachten dat ze dit najaar zowel online als fysiek zullen blijven lesgeven:
In de eerste plaats is online onderwijs nog even nodig om besmettingen te voorkomen.
Een tweede argument is dat het ook voordelen kan bieden. “We hebben geleerd dat blended onderwijs, de helft van de lessen op school en de andere helft thuis, prima kan werken”, zegt een respondent in het AOb-artikel.
Veel respondenten geven echter ook aan dat hybride onderwijs, waarbij de helft van de klas live les krijgt en de andere helft tegelijkertijd online de les volgt, de werkdruk enorm verhoogt. Docenten die online onderwijs willen verzorgen moeten daar bovendien ook de technische mogelijkheden voor krijgen, vinden veel respondenten. En dat gaat nog lang niet goed, aldus de respondenten.
Bron: AOb onderzoek en MBO•today
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct