
Employee experience platforms helpen in hybride werk- en leeromgeving

Hybride en thuis werken hebben als risico dat medewerkers van elkaar, hun management en hun team vervreemden. Employee experience platforms (exp’s) kunnen helpen om deze kloof te dichten. Daarbij liggen echter ook risico’s op de loer.
Een exp is ontworpen om de interactie tussen medewerkers en alle applicaties en andere digitale middelen te verbeteren. Het maakt het eenvoudiger om onderling te communiceren, samen te werken en contact te leggen met medewerkers, partners en klanten. Dit gebeurt door een gepersonaliseerde, digitale werkplek te creëren waar iemand alles heeft wat hij of wat zij nodig heeft om het werk te doen op een centrale plek.
Te veel communicatiemiddelen
Maar waarom zou je als organisatie exp’s willen toepassen in een tijd waarin medewerkers al beschikken over platforms als Teams, Zoom en Google Meet. Het antwoord? Medewerkers zien door al deze communicatiemiddelen door de bomen het bos niet meer. Daarbij komt dat de exp’s een aantal voordelen hebben. Zo waken ze over een gezonde werkprivébalans door de gebruiker te wijzen op dit aspect en door teamleiders inzicht te geven. Ook spelen exp’s als Viva Learning, Lemonade en Eduflow in op de behoefte van medewerkers om te leren.
Eenvoudig en intuïtief
Er is echter ook een valkuil: de zgn. ‘digital dexterity gap’, de kloof tussen de tools die op de markt komen en de behendigheid van personeel om ermee te werken. Exp’s zoals Workspace 365 en Synigo Pulse proberen deze valkuil te vermijden door hun werkwijze zo eenvoudig en intuïtief mogelijk te maken. Gartner-analisten Dan Wilson en Tori Paulman wijzen daarom met nadruk op het belang van training. “Je moet er wel voor zorgen dat ze weten hoe ze met de software om moeten gaan.” Ook vinden ze het belangrijk dat je iedereen binnen de organisatie meekrijgt: “Stel daarom een team samen dat in staat is om dat voor elkaar te krijgen.”
Bron: Channelweb
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct