
Hoger onderwijs kan en moet toegankelijker voor studenten met een beperking

Het hoger onderwijs kan en moet toegankelijker worden voor studenten met een beperking. Dat zegt Lydia Vlagsma van Ieder(in), de koepelorganisatie die de belangen van mensen met een beperking behartigt, in een interview met het Hoger Onderwijs Persbureau. “Tijdens de pandemie hebben we gezien hoeveel er mogelijk is in het onderwijs. Je kan nu niet volhouden dat er geen rekening gehouden kán worden met studenten die een andere behoefte hebben.”
Op het moment dat het hoger onderwijs tijdens de coronapandemie snel overschakelde naar online onderwijs, bleek dat het standaard onderwijsaanbod ook aansloot bij de behoefte van veel studenten met een beperking. Vlagsma: “Dat zegt wat over de toegankelijkheid van het onderwijs vóór corona en daar moeten we dus niet naar terug.”
Volgens Vlagsma hebben hogescholen en universiteiten vaak niet door wat studenten nodig hebben. “Toegankelijk onderwijs is meer dan een rolstoelvriendelijke collegezaal.” Zaken die vaak misgaan zijn de beschikbaarheid van een ruimte om te rusten of medicijnen te nemen, het sturen door een docent van een leestekst in een bestandstype dat ook voorgelezen kan worden en de ondertiteling van video’s. En dat is vreemd volgens Vlagsma, omdat er al veel voorbeelden van flexibel onderwijs bestaan zoals deeltijdonderwijs voor volwassenen en een taalapp als Duolinga.
Vlagsma begrijpt niet waarom het in het hoger onderwijs niet mogelijk is om een paar weken langer over een vak te doen of dat een student een vak online volgt, terwijl een andere student wel in het lokaal zit. Vlagsma vindt de tegenstelling tussen fysiek en online onderwijs te zwart-wit. Het leidt bovendien af van het echte vraagstuk waar het om gaat: hoe creëer je een vorm die voor iedereen werkt en waarin de kwaliteit van onderwijs hoog blijft.
Volgens Vlagsma moeten de hogescholen en de universiteiten het gesprek aangaan met hun studenten over toegankelijkheid voor studenten met een beperking. Hoewel de koepelverenigingen van universiteiten (UNL) en hogescholen (VH) zeggen tijdens de pandemie veel geleerd te hebben over online onderwijs lijkt een structurele regeling voor studenten met een beperking nog niet in zicht: de UNL wil “waar mogelijk maatwerk” bieden en de VH wil studenten “proberen individueel tegemoet te komen”. Ze zijn het er ook over eens dat het “erg ingewikkeld” is om al het onderwijs zowel fysiek als online te geven.
Bron: DUB.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct