Home Thema's Hybride onderwijs “Hybride onderwijs biedt een kans voor ons onderwijslandschap”
Digitaal lesgeven

“Hybride onderwijs biedt een kans voor ons onderwijslandschap”

hybride onderwijs
Blog

“Hybride onderwijs biedt een kans nu en voor de toekomst van ons onderwijslandschap, loopbaanpaden en dus ook onze economie,” stelt Geert-Jan van der Snoek (Breens Network). “Fysiek onderwijs is een essentieel component van ons onderwijs, maar de online component is niet een ‘Corona-toevalligheid’. Het is fundamenteel in het hybride onderwijs ecosysteem en biedt alle elementen voor duurzaam en inclusief, onderwijs.”

Het klassiek oplossen van de huidige achterstand en tekorten in het onderwijs lijkt op een Pavlov-reactie en is helaas symboolpolitiek, in plaats van op een andere -duurzame- manier naar het zich snel ontwikkelende onderwijslandschap te kijken. Hoewel bij geen enkele maatregel succes is verzekerd – de crux zit vooral in de uitvoering – zijn alle experts het erover eens dat een goede leraar het verschil kan maken (zie ook dit artikel van het FD). Hybride onderwijs en digitale oplossingen kunnen daarbij, in combinatie met de fysieke onderwijsmethoden, juist ook oplossingen bieden voor achterstanden, tekorten en te zwaar belaste docenten.

Hybride onderwijs zoals we het bedoelen – synchrone lessen die tegelijkertijd persoonlijk en online worden gegeven – maakt deel uit van het opkomende onderwijslandschap.

Het is een vorm van blended learning die zich meer richt op het dichter bij elkaar brengen van het fysieke klaslokaal en virtuele leerruimtes tot een completer onderwijs. Anders gezegd, hybride leren is een vorm van synchroon leren dat zowel fysiek als op afstand plaatsvindt. De Corona-omstandigheden maken het hybride onderwijs niet noodzakelijk, maar het hybride onderwijs biedt daar juist wel een kans. Zoals het ook een kans biedt voor toegankelijker en inclusief onderwijs, bij de tekorten op de arbeidsmarkt voor leerkrachten én het efficiënt aanwenden van de financiële mogelijkheden in het onderwijs. Tot slot maakt het zowel docenten als studenten vertrouwd met de nieuwste, alledaagse, communicatietechnologieën. Die ook in de verdere loopbaan van studenten én docenten van essentieel belang zijn.

Bron: World Economic Forum

Hierbij krijgt gepersonaliseerd onderwijs een enorme kans, wat weer leidt tot meer mogelijkheden voor inclusief onderwijs en een Leven Lang Ontwikkelen. De juiste aandacht en inzet kan dan gepersonaliseerd worden aangeboden op het juiste moment, juiste plaats en via de met de student af te stemmen methode (digitaal, fysiek of hybride).

Gegeven de huidige digitaliseringsgraad van studenten en de mogelijkheid (samen met de overheid) om alle studenten te voorzien voor voldoende, adequate IT devices gecombineerd met de perfecte Nederlandse digitale infrastructuur is nú het moment om het potentieel van digitaal/ hybride onderwijs echt te implementeren. Hand-in-hand met het duurzaam opleiden van voldoende leraren die kunnen -en willen- werken in een hybride onderwijs eco-systeem, gebruikmaken van alle EdTech oplossingen die er nu al zijn en komen.

Door hier nu op door te pakken kunnen wij in Nederland, als kennisland, echt het verschil maken nú en voor de generaties studenten in de toekomst met een direct positief effect voor hun loopbaanpaden en onze economie.

Deze blog is geschreven door gast-expert Geert-Jan van der Snoek van Breens Network.

Delen:
Breens reacties

Wil je een reactie plaatsen? Je bent op dit moment niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Als je je reactie direct geplaatst wilt hebben, of meld je aan.

Reacties:

Voer hier je reactie opmerking in
Voer je naam in

Trending topics
Met cyberrisicopool als mbo samen risico dragen
Lessen uit ransomware-aanval op British Library
Vlaamse scholen boeken opnieuw digitale vooruitgang