Home Thema's Hybride onderwijs Meer studenten door gecombineerd, op uitdaging gericht vakontwerp
Hybride onderwijs

Meer studenten door gecombineerd, op uitdaging gericht vakontwerp

Achtergrond

Sinds corona is bij universiteiten de college-opkomst van studenten enorm gedaald. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gemeenschapszin en de debat- en discussiecultuur die in het wetenschappelijk onderwijs zo onmisbaar is. Stefan Berger, Assistant Professor of Organizational Behavior bij de afdeling HRM & OB van Rijksuniversiteit Groningen, vindt dat we niet simpelweg studenten de schuld kunnen geven. Docenten moeten hun colleges interessanter en waardevoller maken met een goede combinatie van online en fysiek onderwijs.

In zijn blog haalt Berger het voorbeeld aan van het vak Research Skills for HRM, waarin studenten worden voorbereid op het schrijven van hun onderzoeksvoorstel en masterscriptie. Dit vak kende oorspronkelijk zeven fysieke bijeenkomsten. Tijdens de pandemie daalde de opkomst, mede omdat er veel online tutorials te vinden waren. Daardoor ontstond extra werkdruk bij docenten, omdat individuele scriptiebegeleiders kennishiaten bij studenten moesten oplossen. Studenten vroegen zich af waarom ze nog naar de colleges zouden moeten komen. De verschillen in kennisniveau zorgden er bovendien voor dat sommige studenten in colleges overvraagd werden en anderen te weinig uitgedaagd.

Vak herontwerpen

De oplossing is gevonden in het fundamenteel herontwerpen van het vak op basis van drie principes: blended learning, challenge-based (uitdagingsgericht) onderwijs en formatieve zelfbeoordeling.

Blended learning

Alle inhoudelijke en procesmatige kennis werd verdeeld in 6 kennisgebieden en vervolgens onderverdeeld in 45 kenniseenheden. Voor elke kenniseenheid werd een 3 tot 10 minuten durende kennisclip op het platform geplaatst. Dit gaf studenten vrijheid en er kwam tijd vrij in de fysieke colleges.

Challenged-based onderwijs

Op basis van gesprekken met studenten en begeleiders werden de vijf grootste uitdagingen geïdentificeerd waar studenten bij het schrijven van hun masterscriptie tegenaan lopen. Studenten krijgen nu in een speciaal werkcollege strategieën aangereikt om met deze uitdagingen om te gaan en werken actief aan het uitvoeren van mogelijke oplossingen voor hun eigen project.

Formatieve zelfbeoordeling

Om de online en fysieke colleges aan elkaar te koppelen wordt aan het begin van elk werkcollege een korte quiz gepresenteerd. Deze quizzen bieden studenten de mogelijkheid tot vragen stellen, discussie en formatieve zelfbeoordeling, en geven de docent een totaaloverzicht van hoe de studenten zich ontwikkelen.

Eerste resultaten veelbelovend

De nieuwe aanpak biedt in meerdere opzichten hoop:

  • De gemiddelde opkomstcijfers zijn flink gestegen.
  • Scriptiebegeleiders zien een vooruitgang in de gemiddeld onderzoeksvaardigheden van studenten.
  • De helft van de scriptiebegeleiders is minder tijd kwijt aan het begeleiden van individuele studenten.

Bron: RUG

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Stijging ransomware aanvallen in het onderwijs
Zakkie alternatief voor mobieltjesverbod in onderwijs
Gelijke kansen in het onderwijs voor 3000 leerlingen met sociale robots