Home Thema's Hybride onderwijs Opvallend lege klassen bij mbo en hbo
Hybride onderwijs

Opvallend lege klassen bij mbo en hbo

Meer leerlingen per basisschoolleraar
Achtergrond

Hoewel fysiek onderwijs weer mogelijk is, melden verschillende mbo- en hbo-instellingen dat hun klassen opvallend leeg zijn. Dat schrijft Het Parool. De instellingen proberen op allerlei manieren de studenten weer in de collegebanken te krijgen: door studentenadviseurs of een campuscoach in te zetten of door een ‘back-to-school’-actie op touw te zetten.

Christien van Dinten, directeur van ROC TOP Amsterdam, maakt zich grote zorgen over de wegblijvende studenten, zegt ze tegen Het Parool: “Studenten vinden het moeilijk om naar school te gaan, ze zijn minder geïnteresseerd, minder enthousiast en als ze komen reageren sommigen lauw.” Volgens Van Dinten heeft het studenten maandenlang verplicht thuis laten zitten een enorme impact gehad op hun psychische gezondheid. “Ze zijn de verbinding met hun studie en met elkaar verloren doordat ze lang veel alleen hebben moeten doen. Hoe langer ze wegblijven, hoe lastiger het wordt om zich te herpakken.” Hoewel op ROC TOP Amsterdam een aanwezigheidsplicht voor 80 procent van de lessen geldt, ziet Van Dinten niets in streng handhaven daarvan: “Ze hebben het moeilijk, we willen ze niet straffen, we willen ze helpen en weer naar school krijgen.” ROC TOP Amsterdam is op zoek naar een campuscoach, die studenten kan helpen hun gedachten te ordenen en hun motivatie terug te vinden.

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) zet studentenadviseurs in om afwezigen op te bellen en om te vragen hoe het met ze gaat en waarom ze niet naar school komen. Ook denkt de HvA na over een ‘back to school-actie’, die mogelijk voor hernieuwde energie zorgt, waardoor studenten makkelijker weer naar school komen. 

De Landelijke Studentenvakbond herkent de signalen, zegt voorzitter Ama Boahene. “Ik hoor inderdaad geluiden over studenten die het lastig vinden om terug te gaan naar volledig fysiek onderwijs. Sommigen vinden het veel energie kosten en moeten wennen aan de interacties die weer bij fysiek onderwijs komen kijken.”

Docenten laten weten dat het ook niet gemakkelijk is voor de studenten die wel fysiek onderwijs volgen: die raken namelijk gedemotiveerd door een lege klas.

Bron: Nationale Onderwijsgids

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Met cyberrisicopool als mbo samen risico dragen
Lessen uit ransomware-aanval op British Library