Home Thema's Hybride onderwijs ‘Sta voor de klas’ is datingsite voor scholen en gastdocenten
Hybride onderwijs

‘Sta voor de klas’ is datingsite voor scholen en gastdocenten

Sta voor de klas is datingsite voor scholen en gastdocenten
Nieuws

Het inzetten van gastdocenten kan een bijdrage leveren aan het lerarentekort. Met dat uitgangspunt startten Josine van Ulden, onderwijsmanager en interim-manager op een Almelose school, en Frank Schepers, platformdeveloper, twee jaar geleden het online platform ‘Sta voor de klas’, dat gastdocenten aan scholen koppelt.

Ontstaansgeschiedenis

In een interview met 1Twente vertelt Van Ulden dat het idee vier jaar geleden tijdens corona ontstond. Ze zag dat er enerzijds een groot lerarentekort was en dat er anderzijds beroepsgroepen zoals studenten en muzikanten waren die graag aan het werk wilden. Uiteindelijk leidde het twee jaar geleden tot de oprichting van het online platform ‘Sta voor de klas’.

Hoe werkt het?

Scholen kunnen zich aansluiten bij het online platform. Dit geldt ook voor gastdocenten. De gastdocenten moeten daarbij wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Een actuele Verklaring Omtrent Gedrag is verplicht om als gastdocent te kunnen worden ingezet. Die VOG kan bij inschrijving of daarna worden geüpload.
  • Om te kunnen worden uitgenodigd heeft een gastdocent een sponsor nodig. Dat is de eerste school die de gastdocent inzet en dient als een poortwachter.
  • Een gastdocent die op meerdere scholen wil worden ingezet zal een goede review moeten ontvangen van de sponsorschool. Daarna zien scholen de gastdocent in selecties verschijnen.
  • De sponsorschool (en directeur of locatieleider) van een gastdocent is altijd zichtbaar bij matches en te benaderen voor achtergrondinformatie.

Op hun beurt houden gastdocenten regie op hun agenda door in ‘Stavoordeklas’ aan te geven:

  • De frequentie die ze willen.
  • De tijdstippen die ze kunnen.
  • De groepen waar ze zich comfortabel bij voelen.

Wanneer er een incidentele of structurele aanvraag binnenkomt van een school matcht het platform de juiste kandidaten voor incidentele of structurele inzet op de school.

Geen kernvakken

De gastdocenten geven geen kernvakken zoals rekenen of taal. Dat blijft bij de reguliere docenten, Toch is het volgens Van Ulden meer dan ‘opvulling van gaten’. “Gastdocenten geven vaak les over onderwerpen die leerkrachten niet in hun arsenaal hebben. Zij vinden het een verrijking voor hun klas.”

Bron: Sta voor de klas.

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Drie lessen van een sectorbrede cybercrisisoefening