Home Thema's 6. Hybride onderwijs Topicus Campus verweeft onderwijs met het bedrijfsleven
6. Hybride onderwijs

Topicus Campus verweeft onderwijs met het bedrijfsleven

Achtergrond

Bij ICT-bedrijf Topicus hebben ze twee uitgangspunten, namelijk om altijd voorop te lopen met technologie en om impact te maken met de software die ze ontwikkelen. Om dat klaar te spelen, zijn ze druk bezig nieuw IT-talent te binden. Dat doen ze via het opzetten van een in-house masteropleiding en het bouwen van een unieke campus.

Topicus is producent van vertical market software, oftewel software die in de gehele keten te gebruiken is. Het bedrijf richt zich daarbij specifiek op de sectoren onderwijs, zorg, finance en het sociale domein. Dirk Jan Timmer, directeur bij het IT-bedrijf, benadrukt het belang van kennis van zaken bij een succesvolle bedrijfsvoering. “Om impact te kunnen maken binnen de verschillende sectoren, moet je niet alleen beschikken over uitgebreide technologische kennis, maar ook over marktkennis. Zeker binnen de zorg en het onderwijs.” Daarom zette Topicus een eigen opleiding op.

Talent en zelfontwikkeling

Topicus is aan het groeien en ziet volop kansen op de huidige markt. Maar dan moeten ze wel het IT-talent hebben om deze beloftes waar te maken. Een manier waarop het bedrijf werknemers wil aantrekken en binden, is door hen volop mogelijkheden tot zelfontwikkeling te bieden. “We zijn momenteel bezig met het opzetten van een modulair masterprogramma, in samenwerking met verschillende (inter-)nationale onderwijsinstellingen. Hopelijk kunnen onze huidige medewerkers dit jaar al met de eerste module starten. Na de pilotfase willen we het toegankelijk maken voor iedereen.”

Dirk Jan Timmer. Foto gemaakt door portretfotograaf Gregor Servais

“Wij leren hen niet alleen over de technologische kant van het verhaal, maar brengen hen ook de benodigde marktkennis bij. Op deze manier combineren we de nieuwste technieken en inzichten met de mogelijkheid om hands-on bezig te gaan met projecten uit de praktijk.”

Het opleiden van je eigen mensen en nieuw talent heeft volgens Timmer veel voordelen. “Wij leren hen niet alleen over de technologische kant van het verhaal, maar brengen hen ook de benodigde marktkennis bij en onze manier van werken. Op deze manier combineren we de nieuwste technieken en inzichten met de mogelijkheid om hands-on bezig te gaan met projecten uit de praktijk. Dit geeft niet alleen een impuls aan het leren, maar ook aan de innovatie en impact die we met elkaar maken.”

Werken, wonen en opleiden

Naast de in-house opleiding in moderne IT-technieken (denk aan cloud engineering en AI), heeft Topicus nog een ander idee om nieuw talent binnen te halen. “We investeren volop in de kennisontwikkeling van ons personeel, maar een baan in deze sector is meer dan dat. Het is een lifestyle. Daarom gaan we een stap verder en willen we met onze nieuwe campus in Deventer, die hopelijk binnen vijf jaar staat, ook 120 appartementen gaan aanbieden en nog eens tweehonderd extra werkplekken. Pal tegenover de nieuwe campus, naast Station Deventer, hebben we onze kantoorruimte waar we al werkplek hebben voor vijfhonderd man. Werken, wonen en opleiden bevinden zich dan op een steenworp afstand van elkaar.”

En ontspanning? “Ook! We weten dat jonge mensen die een baan of opleiding in ICT hebben, ook daarbuiten graag samen tijd spenderen. Daarom willen we ook faciliteiten als een game hall of activiteiten als hackathons organiseren. Zo hopen we de verbondenheid en betrokkenheid nog verder te verhogen. Ook zullen er een sportschool en horecagelegenheden zijn in het complex. En met de binnenstad op slechts enkele minuten lopen, is er altijd keuze genoeg.”

Impact maken

Met al dat verse talent op de nieuwe campus heeft Topicus maar één doel: impact maken. Het afgelopen jaar heeft het bedrijf zich al kunnen bewijzen tijdens de coronacrisis. Voor zowel het basis- als voortgezet onderwijs maakt Topicus software die thuisonderwijs ondersteunt. “Momenteel werken er 300.000 basisschoolleerlingen thuis met ons oefenplatform Gynzy, een digitaal werkschrift waarin zij op eigen tempo en niveau de vakken kunnen oefenen. Dat is pas impact maken.” Verder ontwikkelde Topicus de app Parro, waarmee leerkrachten en ouders makkelijk kunnen communiceren, foto’s en video’s kunnen delen en activiteiten kunnen organiseren en inplannen. “Zeker in deze tijd verkleint dat de afstand tussen leerlingen en ouders en het onderwijs.”

Delen:
Trending topics
Aanpassen aan het nieuwe onderwijslandschap: hoe doe je dat?
Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Breens Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks kennis en inspiratie over digitalisering en innovatie in het onderwijs in je mailbox.

Door op de button te klikken, meld je je aan voor de nieuwsbrief en ga je akkoord met de voorwaarden van Breens.

Bedankt voor je aanmelding voor de nieuwsbrief van Breens.nl, het kennis- en inspiratieplatform voor onderwijsprofessionals. Je ontvangt binnenkort de eerstvolgende editie in je mailbox.  We wensen je veel leesplezier! Het team van Breens.nl