Home Thema's Hybride onderwijs Wat werkt bij afstandsonderwijs?
Digitaal lesgeven

Wat werkt bij afstandsonderwijs?

Wat werkt bij afstandsonderwijs?
Blog

Wat is effectief afstandsonderwijs en wat is er voor nodig om ook in de toekomst online en offline onderwijs te combineren in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs? Nadira Saab van Kennisnet zette de geleerde lessen op basis van negen onderwerpen op een rij. Per artikel wordt verwezen naar de onderzoeken die online openbaar beschikbaar zijn. Ook is er een bronnenlijst met alle gebruikte onderzoeken en bronnen.

Onderwerp 1: Leerlingen motiveren.

Geleerde les 1: Niet elke leerling en student was even gemotiveerd om te leren.

Vragen: Wat beïnvloedt de motivatie van leerlingen bij afstandsonderwijs? En hoe kunnen leraren en scholen hun motivatie vergroten? Lees meer.

Onderwerp 2: Gelijke kansen.

Geleerde les 2: Gelijke kansen kwamen tijdens de schoolsluitingen onder druk te staan.

Vragen: Welke factoren spelen een rol bij kansengelijkheid? En waar kunt u op letten om gelijke kansen bij afstandsonderwijs te stimuleren? Lees meer.

Onderwerp 3: De rol van de schoolleider.

Geleerde les 3: Afstandsonderwijs vroeg om creatieve oplossingen van schoolleiders.

Vragen: Hoe ondersteunden en faciliteerden zij hun team en welke lessen en ervaringen nemen ze mee voor de toekomst? Lees meer.

Onderwerp 4: Welbevinden van leraren en docenten.

Geleerde les 4: Niet elke leraar en docent was even goed voorbereid op de omschakeling naar afstandsonderwijs of kon er goed mee omgaan.

Vragen: Waar kwam dit door en wat kunt u doen om het welbevinden te bevorderen bij les op afstand? Lees meer.

Onderwerp 5: Welbevinden van leerlingen en studenten.

Geleerde les 5: Leerlingen en studenten die zich goed en veilig voelen, leren beter. Ook als ze les op afstand krijgen. Het welbevinden van sommige leerlingen en studenten kwam onder druk te staan.

Vragen: Waar kwam dit door? En hoe kunt u als school het welbevinden van uw leerlingen of studenten bevorderen? Lees meer.

Onderwerp 6: De rol van ouders.

Geleerde les 6: Voor veel ouders was afstandsonderwijs een grote uitdaging: sommigen wisten niet goed hoe zij hun kinderen konden helpen met schoolwerk. Anderen hadden te weinig tijd om hun kinderen te begeleiden.

Vragen: Wat kunnen scholen leren van deze periode over ouderbetrokkenheid en de manier waarop zij ouders het beste kunnen ondersteunen bij afstandsonderwijs? Lees meer.

Onderwerp 7: Vaardigheden van leraren en docenten.

Geleerde les 7: Afstandsonderwijs vraagt om andere manieren van lesgeven en daarmee ook iets van de vaardigheden van leraren en docenten.

Vragen: Welke vaardigheden zijn belangrijk bij les op afstand en hoe hebben leraren hun vaardigheden in deze periode ontwikkeld? Lees meer.

Onderwerp 8: Vaardigheden van leerlingen en studenten.

Geleerde les 8: Afstandsonderwijs vraagt om andere vaardigheden van leerlingen en studenten.

Vragen: Hoe hebben zij hun vaardigheden in deze periode ontwikkeld? En wat kunnen scholen doen om de vaardigheden die leerlingen en studenten nodig hebben voor afstandsonderwijs te vergroten? Lees meer.

Onderwerp 9: Toetsen en evalueren.

Geleerde les: Als leraren en docenten hun leerlingen en studenten niet meer fysiek zien, is het lastiger om zicht te houden op het leerproces en de voortgang.

Vragen: Hoe zijn scholen omgegaan met toetsen en evalueren bij het lesgeven op afstand en wat kunnen we daarvan leren voor de toekomst? Lees meer.

Bron: Kennisnet

Delen:

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je nu in voor
de nieuwsbrief of registreer direct

Trending topics
Verras de student met een persoonlijke leerroute